Unicef



Gratis ziekenhuisbevallingen in Burundi 18 mei 2006, Bujumbura - In Burundi willen steeds meer vrouwen medische begeleiding bij hun bevalling, meldt Unicef. Op 1 mei kondigde de overheid gratis ziekenhuisbevallingen aan om de hoge kraamvrouwen- en kindersterftecijfers in het land omlaag te brengen.

Carinne bracht via een keizersnee haar zoontje ter wereld. Nu wordt ze vastgehouden, omdat ze haar ziekenhuisrekening niet kan betalen. Ze hoopt dat ook zij van de nieuwe regeringsmaatregelen kan profiteren. Foto: Unicef Burundi/Ajia
Carinne bracht via een keizersnee haar zoontje ter wereld. Nu wordt ze vastgehouden, omdat ze haar ziekenhuisrekening niet kan betalen. Ze hoopt dat ook zij van de nieuwe regeringsmaatregelen kan profiteren. Foto: Unicef Burundi/Ajia

In een kamer in het Prince-Regent Charles-ziekenhuis, het grootste hospitaal van Burundi, ligt de 18-jarige Jocelyne Ndayizeye in bed. Ze heeft pijn, maar voelt zich ook trots. Via een keizersnee heeft ze een zoontje ter wereld gebracht en dat is een hele prestatie in een land waar een bevalling zo ongeveer gelijk staat aan doodgaan. In Burundi worden moeders zelfs gefeliciteerd als het hen gelukt is om 'de afgrond over te steken'.

Sterfte onder moeders en kinderen omlaag Burundi hoort bij de landen met de hoogste kraamvrouwen- en kindersterftecijfers. Op 1 mei, de dag dat Jocelyne beviel, kondigde president Pierre Nkurunziza daarom aan dat zwangere vrouwen gratis in het ziekenhuis kunnen bevallen. Kinderen tot vijf jaar krijgen bovendien gratis medische zorg.

Deze maatregelen vormen de eerste stap van een regeringsplan om de sterftecijfers onder moeders en kinderen flink omlaag te brengen. Het plan is ontwikkeld in samenwerking met Unicef, het UN Population Fund, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Overbelast
Sinds 1 mei is het aantal zwangere vrouwen dat in ziekenhuizen wil bevallen verdubbeld. Die ziekenhuizen kunnen de toegenomen vraag alleen niet aan. Er is een tekort aan bedden en medische hulpmiddelen en de nu al overbelaste verpleegkundigen en artsen groeit al het werk boven het hoofd.

Marie-Therese Baranyikwa van Unicef: "Ziekenhuizen hebben dringend behoefte aan meer, gemotiveerd en goed opgeleid personeel en aan medicijnen en apparatuur." In tien provincies van Burundi zorgt Unicef daarom voor medische hulpmiddelen en voor de training van verpleegkundigen en ander medisch personeel. Daarnaast krijgen moeders, gezinnen en gemeenschappen informatie over wat ze kunnen doen als een zwangerschap of bevalling mis dreigt te gaan.

Gevangen om een ziekenhuisrekening Moeders die voor 1 mei zijn bevallen, zijn minder gelukkig met de maatregelen. De 16-jarige Carinne Naisha Nizigiyimana bracht begin april via een keizersnee haar zoon ter wereld. Nu wordt ze net als honderden andere vrouwen vastgehouden, omdat ze de ziekenhuisrekening niet kan betalen. Een keizersnee kost namelijk ongeveer 200 dollar en dat is bijna zes keer zoveel als wat de gemiddelde Burundees per maand verdient. Ze zegt: "Ik wil graag dat de vrouwen die vóór de invoering van de gratis ziekenhuishulp bevielen, ook van de nieuwe maatregelen kunnen profiteren!"