Gemeente Den Haag

Het percentage Hagenaars dat de dienstverlening van de gemeentelijke diensten met een 7 of hoger waardeert is met vier procent gestegen van 76 procent in 2004 naar 81 procent in 2005. Het aantal Hagenaars dat toegang heeft tot internet en gebruik maakt van de elektronische dienstverlening van de gemeente is vorig jaar met 6 procent gestegen. Dit staat in het Burgerjaarverslag van burgemeester Deetman dat vandaag is verschenen. In het Burgerjaarverslag legt de burgemeester verantwoording af voor de dienstverlening van zijn organisatie en de relatie tussen burgers en gemeentebestuur.

Een greep uit de resultaten van het burgerjaarverslag van 2005 leert onder meer dat de gemeente Den Haag in 2005 een succesvolle inhaalslag maakte met de digitalisering van de dienstverlening: 72 procent van de diensten en producten zijn nu via internet te regelen. Den Haag ligt hiermee voor op de landelijke norm van 65 procent. Daarnaast vindt de afhandeling van de post sneller plaats.
In 2005 beschikten acht van de tien Hagenaars over internet. Velen van hen bezochten wel eens de gemeentelijke website www.denhaag.nl. De site werd net als voorgaande jaren beoordeeld met het cijfer 6,9. De dienstverlening op de stadsdeelkantoren in Scheveningen en Haagse Hout kreeg de hoogste waardering: 97 procent van de bezoekers in Scheveningen en 95 procent van bezoekers in het stadsdeelkantoor Haagse Hout waardeerden de dienstverlening met het cijfer zeven of hoger.
Sinds 2005 is het gemeentelijk Contact Centrum (gCC) hét aanspreekpunt voor bijna alle diensten. Er kwamen vorig jaar zo'n 260.000 telefoontjes en 15.000 e-mails binnen bij het gCC. Ruim 1.700 burgers nemen deel aan het stadspanel waar ze meedenken over onderwerpen van zeer uiteenlopende aard, zoals RandstadRail, luchtkwaliteit en het informatiemateriaal van de Gemeentelijke Belastingdienst en Burgerzaken.
Het aantal klachten is gestegen, maar de gemeente nodigt Hagenaars de laatste jaren dan ook expliciet uit om hun mening te geven en klachten te uiten. Dit om van klachten te leren en de organisatie zonodig te verbeteren. In 2005 handelde de gemeente 82 procent van de klachten binnen de wettelijke termijn van zes weken af tegenover 75 procent in 2004.

Burgemeester Deetman maakt sinds de nieuwe Gemeentewet van 2002 elk jaar een Burgerjaarverslag. Hierin verantwoordt hij zich aan de burgers én de gemeenteraad over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening, de kwaliteit van de procedures op het gebied van burgerparticipatie.

Verbeterpunten
Net als vorig jaar trekt burgemeester Deetman de conclusie dat het goed gaat met de gemeentelijke dienstverlening aan burgers en met de kwaliteit van burgerparticipatie, maar ook dat er verbeterpunten blijven. Zo scoort de gemeente onder de maat bij het afhandelen van telefonische vragen. De telefoon wordt wel op tijd opgenomen (92 procent van de telefoontjes wordt opgenomen terwijl de norm 90 procent is). Doorverbinden gaat vaak langzaam. Verwijzen naar de juiste ambtenaar is een belangrijk verbeterpunt. Uiteraard geldt dit niet voor het gCC.

Vlak na de publicatie van het Burgerjaarverslag 2005 maakte het onderzoeksbureau van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bekend, dat Den Haag de meest klantgerichte gemeente van Nederland is. Gemeenten werden op diverse punten met elkaar vergeleken, zoals openingstijden, wachttijden en levertijden van paspoorten en vergunningen.

De digitale versie van het Burgerjaarverslag 2005 is vanaf donderdag 18 mei te lezen op www.denhaag.nl .