Gemeente Den Helder

18-05-2006
Normen gesteld voor producten gemeente

Sinds kort beschikt de gemeente over het Servicehandboek Publiekszaken. In dit boek staat aan welke normen de producten moeten voldoen, die de afdeling Publiekszaken levert. Hierbij kunt u denken aan de tijd die het kost om een rijbewijs te verlengen of een paspoort aan te vragen, of de tijd die het kost om een uitreksel uit het geboorteregister te halen.

Waarom een servicehandboek?
In 2004 heeft de gemeente het Dienstverleningsconcept vastgesteld. Hierin staat hoe wij onze dienstverlening willen verbeteren. Eén van de voorbeelden hiervan is het pas geopende Digitale Loket. Via internet kunnen wij u zo nog beter en sneller van dienst zijn. Door het stellen van normen voor producten van de gemeente, weet u als klant precies waaraan u toe bent. En ook waarop u ons kunt aanspreken.

Wachttijden aan het loket
Natuurlijk zijn er wettelijk normen waarin staat aan welke eisen producten moeten doen, en hoe lang er over bepaalde producten gedaan mag worden door de overheid. In het Servicehandboek Publiekszaken gaan wij nog een stapje verder. In het boek maken we onderscheid tussen algemene normen, zoals openingstijden, en specifieke normen. Deze laatste geven aan binnen hoeveel tijd wij bepaalde producten leveren. Zo staat in het boek dat wij binnen zeven minuten uw rijbewijs verlengen, dat een geboorteaangifte ons maximaal achttien minuten kost en dat u binnen drie minuten een uittreksel van het bevolkingsregister in handen heeft.

Straks gemeentebreed
In het Servicehandboek staan nu alleen nog producten van de afdeling Publiekszaken vermeld. Het is de bedoeling dat in de toekomst meer producten van de gemeente in een servicehandboek staan en dat wij voor die producten normen hebben gesteld. Hierbij kunt u denken aan de afdoeningstermijn van vergunningaanvragen, uitkeringen of bezwaarschriften.

Informatie
Binnenkort kunt u het hele Servicehandboek Publiekszaken vinden op onze internetsite www.denhelder.nl onder de rubriek Gemeentelijke informatie/publiekszaken.