KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

18-5-2006

Team Jelle Roos wint de slag om Delft en selectie EK Matchracen 2006

Afgelopen zondag werd door de Delftse Studenten
wedstrijdzeilvereniging Broach, in samenwerking met het
Watersportverbond, de Slag om Delft georganiseerd. Dit matchrace evenement, waarbij de beste 12 teams van Nederland waren uitgenodigd, was tevens de selectie voor het EK matchracen, in oktober in
Duitsland.

Spanning en sensatie in De Kolk, midden in het centrum van Delft. De spannende en spectaculaire wedstrijden waren vanaf de kant zeer goed te volgen. Een biertap, muziek en een commentator zorgde ervoor dat de kades rondom de Delftse Kolk al snel volgepakt stonden met publiek. Door de lichte en draaierige wind wisselden de teams veel van positie en werd de strijd meestal pas vlak voor of zelfs op de finish beslist.

De wedstrijden waren kort en agressief, doch zeer sportief. Als er al een fout werd gemaakt, dan werd dit snel bestraft door de zeer deskundige umpires, die door het Watersportverbond beschikbaar waren gesteld.

De twaalf teams waren in twee poules verdeeld. De winnaars uit beide poules zouden uiteindelijk uitmaken wie deze slag om Delft op zijn naam mocht schrijven. Het weer was uitstekend, de sfeer was super en na de spannende poule-wedstrijden stonden de twee sterkste teams tegenover elkaar in de finale: Team Branche Bureau (Jeroen den Boer, Truus Vissia, Sanne Botterweg en Martijn Punt) vs. Team Jelle Roos (Jelle Roos, Frans Hin, Kim Platteeuw en Floortje Hendriksen) . In een Best of Five serie werd uiteindelijk de winnaar bepaald.

Team Jelle Roos wist de eerste wedstrijd net enkele centimeters voor Team BB (Branche Bureau) te finishen. De tweede wedstrijd was Team BB oppermachtig en dat maakte de stand weer één tegen één.
Wegens twee penaltys voor Team BB wist Team Roos de derde wedstrijd eenvoudig te winnen. De vierde wedstrijd kwam Team Roos opnieuw als eerste over de startlijn en verdedigde haar kleine voorsprong
gedurende de gehele wedstrijd met hand en tand. Opnieuw was het verschil op de finish minimaal, doch beslissend: Team Jelle Roos won de vierde wedstrijd en daarmee het Kolk evenement!

Team Jelle Roos mag, door deze overwinning, de Nederlandse eer verdedigen op het EK Matchracen in oktober in Duitsland. Jachtwerf Ruyten uit Friesland beloonde de overwinning met een dag trainen in een door hen geïmporteerde Streamline, de boot waarin het EK
Matchracen zal worden verzeild.

Een prachtig evenement, waarin weer duidelijk naar voren kwam dat matchracen de publiekszeilsport bij uitstek is en dus de toekomst heeft.