Gemeente Deventer

Week 20, 18 mei 2006

bijna 50 miljoen kilo huisvuil in deventer

Alle burgers in Deventer boden in 2005 bijna 50 miljoen kilo huisvuil aan. Nog nooit eerder werd er in Deventer zoveel afval ingezameld. Echter Stadstoezicht en Circulus signaleren een steeds slordiger manier van afval aanbieden. De gemeente bereidt daarom acties voor.

Voor het eerst maken de inwoners van Deventer per persoon jaarlijks gemiddeld meer dan 500 kilo huisvuil, dit is 4% meer dan in 2004. In 2005 werd 49% van het huisvuil gescheiden en hergebruikt. Dit was iets beter dan in 2004, toen 48% werd hergebruikt. De scheiding van GFT, glas, papier en textiel nam vorig jaar qua aantal kiloâs iets af. In 2005 werd 174 kilo per inwoner apart gehouden. Dit was in 2004 nog 178 kilo.

Slordig aanbieden

De afdeling Stadstoezicht van de gemeente en de afvalinzamelaar Circulus signaleren dat de inwoners van Deventer hun huisvuil steeds slordiger aanbieden. Ook op plaatsen waar dit voorheen niet het geval was. Het aantal keren dat huisvuil naast een blokcontainer wordt aangetroffen nam vorig jaar toe. Daarnaast meldt Circulus een flinke stijging van het aantal minicontainers dat aan de straat wordt gezet die zo vol zitten, dat het deksel niet meer dicht kan. Openstaande deksels zijn bij het ledigen een groot probleem omdat er dan vaak afval naast de vuilniswagen valt. Dat het plaatsen van huisvuil naast een blokcontainer verboden is, weten de meeste mensen wel. Het is minder bekend dat deksels van minicontainers en stadsemmers gesloten moeten zijn, als ze aan de straat worden gezet.

Meer acties in voorbereiding

De gemeente is vorig jaar al gestart met acties die de gescheiden inzameling moeten stimuleren. In de komende maanden zal de gemeente nog meer acties uitwerken. Hierbij wordt vooral gedacht aan het plaatsen van extra glas- en textielcontainers op meerdere locaties en het meer scheiden van grof huisvuil via de milieustraat. Daarnaast komen er acties om inwoners erop te wijzen dat zij hun huisvuil netjes moeten aanbieden. Bewoners die huisvuil naast een blokcontainer of ondergrondse afvalcontainer plaatsen riskeren een boete. Bewoners die hun minicontainer zo vol doen dat het deksel niet meer dicht kan, riskeren dat hun afval niet wordt meegenomen, ook lopen zij het risico op een boete. Inwoners die structureel meer huisvuil hebben dan in de container past, kunnen bij Circulus een grotere of een extra minicontainer aanvragen.

Milieupas een succes

De milieustraat van Circulus aan de Westfalenstraat voorziet duidelijk in een behoefte, het gebruik daarvan is sterk gestegen. Werd er in 2004 nog 5 miljoen kilo grof vuil gebracht, in 2005 was dit 8,5 miljoen kilo. Het deel van het afval dat daar gescheiden werd en hergebruikt bleef onveranderd 70%. Uit cijfers van Circulus blijkt dat de inwoners van Deventer veel gebruik maken van hun milieupas. Met deze milieupas kan elk huishouden jaarlijks tot 1000 kilo gratis grof huisvuil storten op de milieustraat. Bijna 22.000 van de 40.000 huishoudens in Deventer hebben in 2005 hun milieupas gebruikt. Zoân
1.550 huishoudens brachten zelfs meer dan 1000 kilo. Voor het storten van extra afval moest men 16,5 cent per kilo betalen. Nog 418 huishoudens lieten het grof huisvuil tegen betaling door Circulus ophalen.

Afvalstoffenheffing

Meer afval en vooral meer ongescheiden afval kosten de gemeente meer geld. Deze kosten berekent de gemeente via de afvalstoffenheffing door aan haar burgers. Beter scheiden van afval of nog beter minder afval maken, zal een stijging van de afvalstoffenheffing kunnen voorkomen.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Boomkamp van de gemeente,
tel.:0570 - 693434.

Publicatiedatum: 18-5-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 18 mei 2006