Staatsbosbeheer

[staatsbosbeheer_trekt_kort_geding_tegen_krakers_fort_pannerden_in.gif ]
stichting fort pannerden weer aan zet, 15 mei 2006

Het plan van aanpak voor het monumentale Fort Pannerden van eigenaar Staatsbosbeheer en erfpachter gemeente Lingewaard kan niet uitgevoerd worden. De onlangs met de gemeente afgesloten erfpachtovereenkomst zal moeten worden ontbonden. Staatsbosbeheer trekt daarom het kort geding, dat op 18 mei bij de rechtbank in Arnhem zou dienen, in. Het spoedeisend belang voor de snelle ontruiming van het gekraakte fort, zodat de gemeente met de restauratie aan de gang kan, is immers komen te vervallen.

Dit is het gevolg van een zeer verrassende uitspraak van een hoger beroep dat speelt tussen Staatsbosbeheer en Stichting Fort bij Pannerden. Met deze stichting heeft Staatsbosbeheer in 1990 een erfpachtovereenkomst gesloten. Wegens het in ernstige mate tekortschieten in het nakomen van verplichtingen doet Staatsbosbeheer al langere tijd moeite de overeenkomst te ontbinden. Bij de rechtbank was Staatsbosbeheer in eerste instantie in het gelijk gesteld en had de rechter bepaald dat de erfpachtovereenkomst met de Stichting rechtsgeldig was opgezegd.

In hoger beroep heeft het gerechtshof echter anders geoordeeld en het vonnis van de rechtbank vernietigd. Op grond hiervan kon de erfpachtovereenkomst dan ook niet worden opgezegd. Ook het feit dat de Stichting de bewoning door krakers niet heeft kunnen voorkomen, leidt niet tot een grond voor opzeggen. Dit betekent dat de erfpachtrelatie met de Stichting weer als vanouds herleeft. Daarom wordt de erfpachtovereenkomst met de gemeente Lingewaard ontbonden.

Staatsbosbeheer, die deze morgen de uitspraak vernam, is onaangenaam verrast en teleurgesteld; men is nu weer terug bij af. De hoognodige restauratie en de wenselijke openstelling is opnieuw onzeker. Ook de door Staatsbosbeheer ingeschakelde landsadvocaat zegt deze uitspraak totaal niet verwacht te hebben. De landsadvocaat is van mening dat het gerechtshof voorrang heeft gegeven aan een puur juridische interpretatie van de erfpachtovereenkomst, en niet zozeer aan de praktische gevolgen.

De voortvarende uitvoering van de ambitie van Staatsbosbeheer, zoals afgespoken in het Pact van Loevestein (Nieuwe Hollandse Waterlinie), is hierdoor onzeker geworden.