Provincie Utrecht

Beursvloer De Bilt: bedrijven en samenleving handelen in alles behalve geld

4-5-2006 -

ZEIST- Op donderdag 18 mei vindt de Beursvloer De Bilt plaats. Bedrijfsleven en samenleving handelen bij de Grontmij in maatschappelijke betrokkenheid. Meedoen aan de beursvloer is gratis. Iedereen is welkom: van multinational tot eenmanszaak. De Taskforce Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) organiseert de beursvloer in samenwerking met de gemeente De Bilt. Er is veel belangstelling voor de beursvloer. Zelfs internationaal.

Meer dan honderd deelnemers uit het bedrijfsleven, gemeente, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen uit De Bilt en omgeving hebben reeds toegezegd om tijdens deze eerste Beursvloer te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Want welk bedrijf vindt het leuk om samen met Kinderboerderij De Schaapskooi een konijnenheuvel te maken? Of creëert een zonnige themaweek in verpleegtehuis Biltsehof? En realiseert op die manier tegelijkertijd voor haar eigen werknemers een zinvolle teambuildingsdag? En welk bedrijf biedt de directeur van Stichting Welzijn Ouderen een stageplaats in een commerciële omgeving aan? Op haar beurt deelt zij als people-manager graag haar kennis en ervaring om mensen met plezier te laten functioneren.

Op de beursvloer wordt in alles gehandeld behalve in geld. Een bedrijf dat zijn betrokkenheid met de locale samenleving concreet vorm wil geven, kan talent, tijd, kennis, advies, materiaal, toegang tot netwerken en ervaring aanbieden en op die manier tegemoet komen aan de vraag van een stichting, vrijwilligersorganisatie vereniging of instelling.

Van elkaar leren
De samenwerking leidt voor beide partijen tot winst. Het bedrijfsleven breidt haar netwerk uit en concretiseert tegelijkertijd de wens om maatschappelijk betrokken te ondernemen. In ruil voor het aanbieden van kennis krijgen bedrijven vaak een beter beeld van wat er in de samenleving leeft. Daarnaast vinden werknemers het vaak heel leuk om iets te doen voor een goed doel. In plaats van het jaarlijks verplichte personeelsuitje kunnen collega's zich een dag gezamenlijk inzetten -teambuilding- voor het goede doel. Door de match ontstaat er contact en begrip tussen twee werelden die nader tot elkaar komen en veel van elkaar kunnen leren.

Over de beursvloer
De Beursvloer lijkt een beetje op een `echte' beursvloer. Er wordt gehandeld in `sociale aandelen' oftewel in het maken van matches. Om het aanbod overzichtelijk te maken wordt een viertal tafels opgesteld met als thema teambuilden, kennisoverdracht, stages en recruitment en materiaal en middelen. De `vragende partij' draagt een bordje met daarop zijn of haar aanvraag. Dit moet voor partijen voldoende aanleiding geven tot gesprekken. Verder zijn er `hoekmannen en
-vrouwen' die helpen bij het afstemmen van vraag en aanbod. Nadat de `match' is gemaakt wordt deze bekrachtigd door een notaris.

Het beursvloerconcept heeft inmiddels haar weg over de grens gevonden. Een afvaardiging van het Duitse Bertelsmann Fonds zal tijdens haar studiereis `managen nieuwe sociale partnerschappen' de Beursvloer De Bilt bijwonen.

Beursvloer De Bilt vindt plaats in het hoofdkantoor van de Grontmij, De Holle Bilt 22,
De Bilt. Tijd: 16.00 uur tot en met 18.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden is wenselijk via info@1000kansen.nl.

Taskforce
Aan de wieg van Taskforce MBO staat Annie Kamp, gedeputeerde Zorg en Welzijn van de provincie Utrecht in het kader van het programma Sociale Agenda. Volgens haar ligt de kracht van Taskforce in de kleinschaligheid, de betrokkenheid en in de gerichtheid op de locale samenleving. Eén op één worden contacten tot stand gebracht. Dat gebeurt onder andere op de beursvloeren die de komende tijd in de provincie Utrecht worden georganiseerd. Eerdere beursvloeren, waaronder die in Zeist en Amersfoort hebben laten zien dat de effecten van de matches na meer dan een jaar nog steeds zichtbaar zijn in de verbintenissen tussen bedrijf en samenleving.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 2153

Laatst gewijzigd op 04-05-2006. Paginabeheer: Irma Vermeend