Mei 2006

Veel toeristische oorden Suriname niet door water getroffen en in bedrijf

'Toeristen worden door lodges en bevolking met open armen ontvangen'

Lang niet alle toeristische oorden in het Surinaamse binnenland zijn door de watersnood getroffen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een inventarisatie van de actuele situatie, die de afgelopoen dagen is uitgevoerd door de Vereniging van Touroperators in Suriname, Vestor. 'Toeristen zullen daar met open armen worden ontvangen', vernam TourPRess woensdagavond vanuit Paramaribo. Afbeelding
Opname uit één van de door de watersnood getroffen delen van het Surinaamse binnenland (bron Makandra).

Actuele situatie
Ook in Paramaribo beschikt men nog steeds niet over een volledig beeld van de werkelijke situatie in het binnenland, zo blijkt uit de nieuwsbrief, die Vestor woensdagavond heeft uitgegeven. In de brief worden lodgehouders opgeroepen zich bij een juist voor het afgelopen weekend ingestelde 'schadecommisie' te melden.

Financiële hulp
De commissie Lodgehouders & Wederopbouw Lodges van Vestor en de Stichting Toerisme Suriname zullen samen met de getroffen bedrijven een schade inventarisatie maken. De contacten zijn reeds gelegd met overheids- en particuliere instanties voor financiële hulp.

Niet getroffen
Een groot aantal toeristische oorden is gelukkig niet of nauwelijks getroffen door de watersnoodramp. De bedrijfsactiviteiten gaan hier normaal door en de lodgehouders danwel bewoners in het gebied ontvangen toeristen met open armen.

Daarbij gaat het onder meer om:

* Apetina

* Apoera

* Arapahu

* Bakaa Boto

* Blanche Marie

* Brownsberg

* Commewijne

* Cottica

* Galibi

* Jodensavanne

* Kabalebo

* Matapica

* Otabanda

* Overbridge

* Palumeu

* Pelelu Tepu

* Raleighvallen

* Sabanapark

* Santigron

* Tonka eiland

Spoedig weer operationeel
Een aantal andere oorden is wel getroffen door de watersnood, maar kan al op korte termijn weer volledig operationeel zijn. Daarbij gaat het om, inmiddels ook bij veel Nederlandse toeristen bekende, gebieden:


* Awarradam - streefdatum 2 juni `06

* Isadou - streefdatum 30 mei `06

* Danpaati - streefdatum medio juni `06

Afbeelding
Beeld van de geanimeerde fundraising-avond in 't Vat in Paramaribo, die een mooi bedrag van 16.000 SD opbracht.

Fundraising:
Ook in Suriname zelf komen intussen acties op gang om de getroffen gebieden met goederen en geld hulp te bieden. Er is in Paramaribo al een aantal benefietavonden gehouden en de bij veel toeristen populaire uitspanning 't Vat stond een avond lang in het teken van fundraising. Er werd een veiling georganiseerd waarbij ondermeer kunstenaars, touroperators en diverse bedrijven eigen producten doneerden.

Afbeelding
Heel Suriname steekt nu 'de koppen bij elkaar' om het getroffen binnenland te ondersteunen.

Lees ook de Vestor-nieuwsbrief nr.1 over de actuele situatie in de toeristische sector van Suriname.

2006-05-18