Gemeente Den Haag

Gemeenten Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Den Haag besluiten over leerlingenvervoer

HTMC Holding B.V., Novio Net B.V. en Connexxion Taxi Services B.V. verzorgen van augustus 2006 tot juli 2009 het leerlingenvervoer voor de gemeenten Rijswijk Leidschendam-Voorburg en Den Haag. Dit is de voorlopige uitkomst van de Europese aanbesteding van de gemeenten. Leerlingen worden vanaf volgend schooljaar op dezelfde manier vervoerd als nu en de vervoersbedrijven garanderen dezelfde kwaliteit.

De gemeenten besteden de coördinatie van het leerlingenvervoer uit aan de Stichting Vervoer Gehandicapten (SVG), net als de afgelopen jaren. Tot nu toe wordt het leerlingenvervoer via de SVG uitgevoerd door tientallen kleine vervoersbedrijven. Vanaf volgend schooljaar zijn dat er nog maar drie. Dit betekent niet dat kleine vervoersbedrijven geen kinderen meer naar school vervoeren. HTMC en Novio Net werken met een aantal onderaannemers, waaronder een groot aantal van de vervoersbedrijven die dit schooljaar leerlingenvervoer verzorgen.

Leerlingenvervoer
Leerlingenvervoer is het vervoer van kinderen naar scholen voor (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs. De gemeenten betalen en organiseren dit vervoer in de meeste gevallen. Er zijn echter ook enkele ouders die een financiële vergoeding krijgen om het vervoer zelf te organiseren. Ouders kunnen voor leerlingenvervoer een verzoek indienen bij de gemeente waarin ze wonen en moeten onder meer aantonen dat ze hun kinderen niet zelf kunnen brengen, bijvoorbeeld omdat de school ver weg is. In een aantal gevallen betalen ouders afhankelijk van het inkomen een eigen bijdrage.

In Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Den Haag maken ongeveer 1500 leerlingen gebruik van leerlingenvervoer. De gemeente Den Haag trekt hier ruim 4,1 miljoen voor uit. Rijswijk heeft 240.000,- beschikbaar, Leidschendam-Voorburg 660.000,-. De vervoersbedrijven die hebben deelgenomen aan de Europese aanbesteding hebben tot en met 31 mei 2006 de gelegenheid om bezwaar te maken tegen de aanbestedingsprocedure en de uitslag van de procedure. Afhankelijk van de uitkomst van deze mogelijke bewaren, worden de definitieve contracten later deze zomer getekend met de drie vervoersbedrijven.