FNV KIEM

FNV Jong krijgt zetel in de SER
Een van de acht FNV-zetels in de Sociaal Economische Raad (SER) gaat naar FNV Jong.

FNV KIEM staat haar zetel af en geeft de jeugd de kans om de belangen van jongeren voor het voetlicht te brengen. We willen de stem van de jongeren beter laten doorklinken aldus Lucia van Westerlaak voorzitter van FNV KIEM.

Volgens Judith Ploegman is het van belang dat de SER verandert. Die is ons te blank, mannelijk en middelbaar. Jongeren, vrouwen en allochtonen moeten een veel grotere stem krijgen, ook bij de werkgeversorganisaties en onder de kroonleden. Ik sta te popelen om het over het ontslagrecht te hebben, zegt Ploegman, gevraagd naar de onderwerpen die ze aan de orde wil stellen. De arbeidsmarkt wordt echt niet flexibeler van soepeler ontslagrecht. We hebben al het op twee na flexibelste ontslagrecht. Wij zijn dus tegen de versoepeling van het ontslagrecht, maar we hebben, als dat gecombineerd wordt met scholingstrajecten, niets tegen de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Zolang die flexibiliteit maar niet alleen van jongeren aan de onderkant moet komen.

FNV Jong wil zich niet alleen bemoeien met typische jongerenonderwerpen, benadrukt Ploegman. Vergrijzing, de combinatie van arbeid en zorg, de AOW; het zijn onderwerpen die ook voor jongeren belangrijk zijn, omdat besluiten daarover de toekomst vormgeven waarin jongeren zullen moeten leven. FNV Jong wil ook dat de buitenwereld ziet wat er in de SER gebeurt. Ploegman: Het is nu een gesloten overlegcircuit. De besluitvorming moet transparanter. Jongeren houden niet van achterkamertjespolitiek. We willen duidelijkheid en openheid. Klik hier om verder te lezen.

---