Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 17 mei 2006

Vakjury TF-1 heeft selectie voor het Nederlands Vlaamse theaterfestival TF-1 bekend gemaakt

Woensdag 17 mei, om 16:00 uur, heeft juryvoorzitter Monique van de Ven, via een digitale aankondiging op de website van het Nederlands Vlaamse theaterfestival TF-1, de selectie voor dit festival bekend gemaakt.

In de nazomer van 2006 vindt voor de eerste keer het landelijke theaterfestival TF-1 in Amsterdam plaats. De vakjury heeft het afgelopen seizoen tientallen theatervoorstellingen gezien in de kleine en grote zalen van Nederland en Vlaanderen. De jury heeft elf voorstellingen geselecteerd, waarvan zij vindt dat ze zich onderscheiden door bijvoorbeeld kwaliteit, schoonheid, vakmanschap of zeggingskracht.

Voor de grote zaal zijn de volgende voorstellingen geselecteerd:

Toneelgroep Amsterdam en de Theatercompagnie - Don Carlos, regie Theu Boermans Toneelgroep Amsterdam en NT Gent - Opening Night, regie Ivo van Hove Het Toneelhuis - Turista, regie Luk Perceval
Toneelgroep Oostpool - Brel 2, regie Rob Ligthert
Het ro theater - Platonov, regie Alize Zandwijk
NT Gent - Platform, regie Johan Simons

Voor de kleine zaal zijn de volgende voorstellingen geselecteerd:

Wunderbaum - Welcome in my backyard
Het Paleis - U bent mijn moeder, regie Stefan Perceval TG Stan - of/niet
Keesen&Co - Bagdad Blues, regie Willibrord Keesen
mugmetdegoudentand - Quality Time, regie Mijke de Jong

keuze voorstellingen. De jury 2006 bestaat naast voorzitter Monique van de Ven (actrice) uit Eric Antonis (o.a. voormalig cultuurschepen van de stad Antwerpen), Ursul de Geer (regisseur), Berthe Spoelstra (dramaturge) en Eric de Vroedt (regisseur).

De meeste van deze voorstellingen zijn te zien tijdens TF-1, van 26 augustus tot en met 13 september in Amsterdam. De kaartverkoop start 8 juni a.s., via de website www.tf-1.nl en via 020-6242311 (Stadsschouwburg Amsterdam).

TF-1 bestaat uit vier verschillende themakanalen, die samen het festival vormen: TF-1 is de Nederlands Vlaamse theaterselectie, met TF-2 wordt de basis gelegd voor het Amsterdam Fringe Festival, TF-3 Over Theater biedt verdieping en TF-4 toont de Vlaamse keuze. De jury van het zusterfestival Theaterfestival Vlaanderen bestaat uit theatermaker Mesut Arslan, theaterprogrammeur René van der Pluijm en festivaldirecteur Michel Price.

TF-1 is een gezamenlijk initiatief van de Stadsschouwburg Amsterdam, de Vereniging van Theatergezelschappen en -producenten (VNT), Theater Instituut Nederland, Bureau Promotie Podiumkunsten en het Holland Festival. Het festival staat onder leiding van Jeffrey Meulman.

TF-1 wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OC&W en de VandenEnde Foundation.

----------