VVD


17-5-2006

VVD: Opheffing diermeelverbod stap dichterbij

Vandaag heeft het Europees Parlement een rapport aangenomen over de bestrijding van TSE´s (Transmissible Spongiform Encephalopathies) waar onder andere BSE en scrapie toe behoren. Het Europarlement stemt in met een versoepeling van de regels ter voorkoming van de verspreiding van TSE's. Dit is mogelijk vanwege voortschrijdend wetenschappelijk inzic

Mulder: "Het aantal BSE gevallen is enorm gedaald in de laatste jaren, een duidelijk teken dat het gevoerde beleid gewerkt heeft. Het is nu mogelijk om te kijken hoe we stapje voor stapje regels kunnen versoepelen, maar waarbij de voedselveiligheid te allen tijde volledig gegarandeerd blijft." Veel maatregelen, zoals het testen van alle dieren die geslacht worden boven een leeftijd van 30 maanden en het verbod op het voeren van diermeel, kosten de sector elk jaar vele miljoenen euro's.

Jan Mulder is blij met het bereikte compromis, waarin mede op basis van zijn amendementen een bepaling is opgenomen dat moet leiden tot versoepeling van het diermeelverbod voor niet-herkauwers. Mulder: "Ik ben blij dat er stappen gezet worden richting versoepeling van het diermeelverbod voor varkens en kippen, maar ben wel teleurgesteld dat er niets gedaan wordt aan het feit dat geïmporteerde producten uit landen buiten de EU nog steeds niet aan al deze eisen hoeven te voldoen."

Jan Mulder heeft ook een stemverklaring afgegeven waarin hij zijn bedenkingen kenbaar heeft gemaakt.