Gemeente Coevorden

Basisscholen in gemeente profiteren mee van windmolenpark

Ministerie van Defensie stelt zonnepanelen beschikbaar aan alle 28 basisscholen in gemeente Coevorden

Het ministerie van Defensie, dat vier windmolenturbines wil plaatsen in Coevorden, stelt, na realisatie van dit windpark, alle 28 basisscholen in de gemeente Coevorden een set zonnepanelen beschikbaar. In totaal is hiermee een bedrag van ongeveer EUR 112.000,-gemoeid. Het ministerie van Defensie geeft met deze actie invulling aan de in 2001 uitgesproken wens van de gemeenteraad om de bevolking van Coevorden, naast de mogelijke lasten van een windpark, ook mee te laten profiteren van de lusten hiervan. Nu de realisering van het windpark dichterbij komt, hebben de gemeente Coevorden en het ministerie van Defensie overeenstemming bereikt over het project voor alle basisscholen, waarin de opwekking van duurzame energie centraal staat.

Het ministerie van Defensie acht het van groot belang dat het windmolenpark op en nabij het voormalige NAVO-terrein in Coevorden voldoende draagvlak heeft bij de bevolking van Coevorden. Defensie stemde in 2001 dan ook in met de wens van de gemeenteraad om de bevolking op enigerlei wijze tegemoet te komen met een duurzaamheidsproject. Het voorstel om alle 28 basisscholen te voorzien van een installatie met zonnepanelen past precies in dat uitgangspunt.

Educatief

Naast het duurzame element van dit project, speelt ook het educatieve karakter ervan een belangrijke rol. De scholen krijgen bij de panelen ook een afleesunit waarop allerlei gegevens af te lezen zijn, zoals hoeveel duurzame energie er wordt opgewekt en hoeveel CO2-uitstoot daarmee wordt bespaard. "Het samen met de windturbines plaatsen van zonnepanelen op scholen past volledig in de doelstelling met betrekking tot de toepassing van duurzame energie, zoals dit verwoord is in het Defensie milieubeleidsplan," zegt woordvoerder Luitenant-kolonel W.C.P. de Leng van het ministerie van Defensie.

Jeugd bewust maken

Het college van burgemeester en wethouders is zeer verheugd over het aanbod van Defensie. "Door de wens van de gemeenteraad op deze manier in te vullen, kunnen we de jeugd van Coevorden meer bewust maken van de mogelijkheden en het belang van duurzame energie," aldus wethouder Geert Braam van de gemeente Coevorden.

Zodra alle vergunningen voor het windpark onherroepelijk zijn zullen de panelen op de scholen die dit willen worden aangebracht. Naar verwachting zal dit in 2007 zijn. In de tussentijd zal het zonnepanelenproject nader met de scholen worden uitgewerkt.