Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 17 mei 2006

Evaluatie preventiebeleid jongeren: vooral contacten belangrijk

Hoe kun je jongeren zoveel mogelijk laten meedoen in onze samenleving? En hoe staat het met de initiatieven die er zijn op dit gebied? Met deze vragen startte het 'preventiebeleid allochtone jeugd' in 2001. Eindresultaat is overzicht van een veelheid aan activiteiten en projecten, waarin de maatschappelijke binding van jongeren centraal staat.

De evaluatie van het preventiebeleid, gisteren vastgesteld door het college van B&W, laat zien dat er veel contacten zijn met en tussen jongeren(verenigingen), (allochtone) ouders en scholen. Die contacten spelen een belangrijke rol als het gaat om het betrekken van jongeren bij de maatschappij. Want er gebeurt in Alkmaar ontzettend veel door organisaties en zelforganisaties. Door deze organisaties te kennen, kan de gemeente ze op de juiste manier ondersteunen.

Extra ondersteuning
Vanuit het preventiebeleid zijn contacten gelegd en organisaties met elkaar in contact gebracht. Daarnaast hebben nieuwe initiatieven, maar ook bestaande goede initiatieven hebben extra ondersteuning ontvangen. In totaal is voor alle activiteiten en projecten E730.000 uitgegeven.

Een aantal initiatieven zal ook dit jaar worden voorgezet, omdat positieve resultaten bereikt zijn:
- De website JongAlkmaar.nl, om jongeren te bereiken en te stimuleren mee te doen aan activiteiten. De website trekt gemiddeld 4000 bezoekers per maand en heeft een eigen jongerenredactie.
- De gemeente heeft een budget beschikbaar voor opvoedingsondersteuning en gezinsbegeleiding. Zo zijn er op basisscholen themaochtenden en oudercursussen georganiseerd. De ouders werden bereikt via scholen of via de moskee.
- Brochure over schoolkeuze, een hulp voor ouders bij het kiezen van de juiste school voor hun kind.
- Pilot schoolmaatschappelijk werk.

- Computercursussen voor Turkse en Marokkaanse ouders in Overdie, er op gericht hun vaardigheden om kinderen te begeleiden tijdens de schoolperiode te vergroten.

Bredere aanpak
Vijf jaar geleden startte de gemeente met het 'preventiebeleid allochtone jeugd' om te bekijken of en hoe activiteiten die crimineel gedrag en schooluitval willen voorkomen nog beter georganiseerd kunnen worden. Hiermee participeerde de gemeente in een landelijke project van het ministerie van Justitie om allochtone jongeren meer kansen en ondersteuning te geven, zodat ze hun school niet voortijdig verlaten of in de criminaliteit terecht komen. Alkmaar heeft voor een bredere aanpak gekozen, waarin vooral werd ingezoomd op jongeren die overlast en onveilige situaties veroorzaken, en niet specifiek op allochtone jongeren.

Jeugdbeleid
Het preventiebeleid en de initiatieven die daaruit voortkomen gaan over in het nieuwe lokale jeugdbeleid, dat gisteren ook de instemming van het college kon verdienen.

In het nieuwe jeugdbeleid is er met name aandacht voor jongeren die 'uitvallen' en ouders die ondersteuning nodig hebben bij opvoedingsvragen. Hierbij heeft de gemeente drie hoofddoelen:
1. Het in stand houden en vernieuwen van een basisaanbod aan voorzieningen en activiteiten.
2. Goed onderwijs en maatregelen om schooluitval te voorkomen.
3. Voor kinderen of jongeren die in de problemen komen, specifiek beleid.