Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 mei 2006


Vragen van het lid Verbeet (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport over


de financiële ondersteuning van gehandicapte sporters


1.

Hebt u kennisgenomen van het bericht dat het tandemwielrennen - waaraan zowel een gehandicapte als een valide sporter deelnemen - niet of onvoldoende wordt ondersteund, zodat niet voluit kan worden getraind en deelgenomen aan wedstrijden voor plaatsing voor de paralympische zomerspelen van Peking in 2008?


2.

Waarom komt in het geval dat combinaties van gehandicapte en valide sporters zich in de strijd willen mengen voor paralympische tickets, slechts de gehandicapte sporter voor financiële ondersteuning in aanmerking? Acht u deze situatie gewenst?


3.

Op welke financieringsbronnen kan de gehandicapte sporter exact rekenen en op welke wijze kan een valide sporter in aanmerking komen voor de nodige financiële ondersteuning? Hoe verhoudt de financiering door het NOC NSF / KNWU zich met de bijdrage die uit sponsorgelden dient te worden verkregen? Is er in Nederland voldoende sponsorbereidheid (bijvoorbeeld vanuit het bedrijfsleven) om de combinaties van gehandicapte en valide sporters te ondersteunen, voor zover zij voor hun sportbeoefening niet volledig worden ondersteund door het NOC NSF en / of de KNWU?


4.

Hoe verhoudt de ondersteuning van het Nederlands tandemwielrennen in het bijzonder en sporterscombinaties (gehandicapt en valide) in het algemeen, zich met de ondersteuning in andere gegadigde landen voor tickets voor de paralympische spelers? Acht u deze verschillen gewenst?


Algemeen Dagblad, d.d. 4 april 2006 "Tandems gaan blind voor Peking. 'Stokers' en 'piloten' trainen in maassluis voor gouden plak op Paralympics'