Gemeente Enschede

Go Biking! Tour in Enschede

vrijdag 12-05-2006

De Go Biking! Tour komt naar Enschede! Het fietsproject speciaal voor kinderen, waarbij vaardigheid en veiligheid centraal staan, doet op 15, 22 en 23 mei verschillende scholen in Enschede aan. De organisatie van de Tour hoopt hiermee de fietsvaardigheden van de jeugd te verbeteren en hen te stimuleren (weer) actiever te bewegen.

Vorig jaar heeft de Koninklijke Nederlandse Wieler Uni (KNWU), in samenwerking met de afdeling sportactivering van de gemeente Enschede, het initiatief genomen om een nationaal fietsproject op te zetten voor kinderen uit het basisonderwijs. Snel waren Giant, Rabobank, Shimano en T-mobile bereid om een bijdrage te leveren. Daarnaast spelen de provinciale en gemeentelijke sportraden ook een belangrijke rol in de organisatie en werving.

De Go Biking! Tour richt zich op verschillende doelstellingen. Fietsvaardigheid en veiligheid zijn daarbij belangrijke maatschappelijke componenten. Ook het gebrek aan beweging, dat in toenemende mate bij de Nederlandse jeugd wordt geconstateerd, vindt de organisatie een probleem dat aangepakt moet worden. De KNWU hoopt daarnaast, door de inschakeling van haar verenigingen, meer kinderen blijvend te interesseren voor de wielersport.

De eerste editie van de Go Biking! Tour was een groot succes. 170 scholen werden bezocht en duizenden kinderen stapten enthousiast op de mountainbikes. Ook dit jaar worden minstens 100 scholen bezocht. De kinderen krijgen trainingen in fietsvaardigheid, waarbij ze spelenderwijs worden gewezen op de gevaren in het verkeer. Zo wordt er een hindernissenparcour uitgezet en leren ze hoe ze veilig met de fiets op pad kunnen gaan.

Het project is mede door de samenwerking van verschillende organisaties een bijzonder en mooi voorbeeld van publiek - private samenwerking.


---