European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/68

Brussel, 11 mei 2006

9073/1/06 REV 1 (Presse 130)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Togo

De Europese Unie heeft met voldoening geconstateerd dat het proces van dialoog in Togo op 21 april jl. van start is gegaan, gevolgd door de aanneming van een open agenda met alle fundamentele vraagstukken die mede de grondslag moeten vormen voor een duurzame nationale verzoening. Deze gebeurtenis is een belangrijke stap in de volledige nakoming van de 22 verbintenissen die de Togolese autoriteiten zijn aangegaan.

De Europese Unie verwelkomt de inspanningen die daarvoor zijn geleverd door president Faure Gnassingbé, de regering, de Togolese politieke klasse en de vertegenwoordigers van het Togolese maatschappelijke middenveld. Zij moedigt alle deelnemers nadrukkelijk aan de dialoog tot een goed einde te brengen en manieren en middelen te vinden om uitvoering te geven aan de conclusies ervan.

De Europese Unie wijst erop dat zij bereid blijft de initiatieven van de Togolese autoriteiten ter uitvoering van de 22 verbintenissen te ondersteunen, zulks overeenkomstig het besluit van de Raad van 15 november 2004.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Kroatië*, Turkije en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina en Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.