De Nederlandse Bank


Inleiding President bij persconferentie Jaarverslag DNB 2005 Persbericht

Datum 11 mei 2006
Organisatie leeg DNB

De wereldeconomie is in het verslagjaar wederom krachtig gegroeid, bij een aanhoudend lage inflatie. De mondiale vooruitzichten voor 2006 en 2007 zijn prima maar er ligt toch een aantal grote risicos op de loer.

Deze zijn slechts ten dele te beheersen en dwingen tot voorzichtigheid en het inbouwen van marges. De risicos zijn:

* Het ongekend hoge tekort op de lopende rekening van de Amerikaanse betalingsbalans. Dit tekort houdt het gevaar in van een abrupte en onordelijke aanpassing van wisselkoersen. Daarom is het zaak dat de VS de besparingen opvoeren, Europa de economische dynamiek versneld ontketent en Azië overgaat op flexibelere wisselkoersen
* De buitengewoon lage rente. Deze heeft de laatste jaren tot economische verstoringen en kwetsbaarheden geleid. Inmiddels wordt wereldwijd het monetaire beleid verkrapt, uiteraard toegespitst op de eigen situatie, en loopt de lange rente op.
* De scherpe stijging van de grondstoffenprijzen, waaronder olie. Deze prijsstijgingen hebben tot dusver nauwelijks tot afwentelingsgedrag geleid, maar het is de vraag of dit zo zal blijven.

Het blijft teleurstellend hoe moeizaam de economie in het eurogebied op gang is gekomen. Het gebrek aan dynamiek in Europa steekt schril af bij de ongekende groeikracht van de mondiale economie. Zo maakte de wereldeconomie in de jaren 2003- 2006 de hoogste groei door in meer dan 30 jaar. De oproep om haast te maken met structurele hervormingen is actueler dan ooit. Hervormingsmaatregelen worden als bedreigend ervaren. Bevordering van concurrentie, aanpassing van collectieve voorzieningen, waaronder het pensioenstelsel, zijn echter noodzakelijke maatregelen om de Europese economie en de werkgelegenheid op een hoger groeipad te tillen. Tegelijkertijd is daar de politieke uitdaging bijgekomen om de Europese burger het grote belang van het integratieproces duidelijk te maken. Samen sterker, geldt voor alle EU-lidstaten. Op het terrein van de monetaire unie zijn in dit verband wapenfeiten te melden. Sinds de start van de EMU is sprake van prijsstabiliteit. Daarnaast is het weerstandsvermogen tegen externe schokken sterk toegenomen. Met de creatie van één Europese betaalruimte, waarvoor de komende jaren veel werk moeten worden verzet, zal de muntunie verder aan betekenis winnen.

De groeivooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn in jaren niet zo goed geweest. Ook vergeleken met de andere Europese landen. Daar komt bij dat Nederland de laatste jaren grote vorderingen heeft gemaakt met het doorvoeren van structurele hervormingen, het saneren van de overheidsfinanciën en het verbeteren van de financiële positie van de pensioenfondsen. Daardoor is de uitgangspositie van Nederland goed te noemen. Daarvoor is echter wel een prijs betaald. Het pro-cyclische karakter van een aantal van deze onvermijdelijke maatregelen heeft de economische groei langere tijd geschaad. Daar zit ook precies de les voor de komende jaren: bouw buffers in en laat de cijfers niet kleuren door de waan van de dag. De eerder geschetste risicos geven daar ook alle aanleiding toe. De meevallers van vandaag zijn nodig voor de opvang van de tegenvallers van morgen. De noodzaak tot het creëren van buffers beperkt zich niet alleen tot de overheidsfinanciën of de pensioensector. Ook op de arbeidsmarkt zijn extra reserves nodig. Bij een goed draaiende economie komt krapte op de arbeidsmarkt snel nabij. Ook dat is een les uit het recente verleden. Daarnaast vraagt de vergrijzing om uitbreiding van het arbeidsaanbod. Een geleidelijke verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd ligt in de rede.

Tot slot nog een woord over het toezicht. Het toezichtveld is sterk in beweging. Nationaal en internationaal worden belangrijke kwaliteitsslagen gemaakt. Toezicht kan de ondernemingsrisicos in een markteconomie sterk verminderen, maar biedt nooit een garantie op het voorkomen van een faillissement.