Vereniging VNO-NCW

IMC Weekendschool ontvangt schenking van VNO-NCW

11 mei 2006 - De IMC Weekendschool, een school voor aanvullend onderwijs voor jongeren van tien tot veertien jaar in achterstandsituaties, heeft een schenking van 45.300 euro ontvangen uit het "Fonds 100 jaar VNO-NCW". Voorzitter Bernard Wientjes van de ondernemingsorganisatie heeft de schenking vandaag in Utrecht overhandigd aan oprichtster Heleen Terwijn.

Op de inmiddels acht weekendscholen kunnen gemotiveerde jongeren uit sociaal-economische achterstandsituaties kennis maken met tal van interessante vakgebieden uit de wereld van wetenschap en kunst. Weekendschoolvakken worden aangeboden door deskundigen met een passie voor hun vak: dokters, dichters, piloten, filosofen en anderen. Zij komen naar de weekendschool om een overzicht van hun vakgebied te geven en zoveel mogelijk samen met de leerlingen aan het werk te gaan.

Doel van het weekendschoolonderwijs is jongeren steunen bij het verbreden van hun perspectieven en het verwerven van het bijbehorende zelfvertrouwen. Tijdens een geslaagde loopbaan op de weekendschool wordt intellectueel enthousiasme levend gehouden en gevoed. Bovendien, zo is het streven, krijgen de deelnemers in toenemende mate het gevoel dat ook zij deel kunnen gaan uitmaken van maatschappelijke kringen waarin intellectuele of kunstzinnige prestaties gewaardeerd worden.

Het driejarige curriculum omvat vakken als geneeskunde, recht, filosofie, poëzie, wiskunde, sterrenkunde en beeldende kunst. In drie jaar volgen de leerlingen ongeveer vijftien weekendschoolvakken van gemiddeld vier zondagen. Daarnaast volgen zij trainingen zoals presenteren, informatie zoeken en college volgen. Bovendien worden zij aangemoedigd zelf gastcolleges te organiseren over onderwerpen waar zij zelf nieuwsgierig naar zijn.

IMC Weekendschool bestaat sinds januari 1998. De eerste weekendschool is opgericht in Amsterdam Zuidoost. Daarna volgden Amsterdam Noord en West. Dit jaar zijn IMC Weekendscholen in Tilburg, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen. Alle weekendscholen worden gefinancierd door bedrijven en fondsen.

Het fonds waar VNO-NCW uit put is opgericht in 1999. De leden van VNO-NCW hebben bij het 100-jarig bestaan van de ondernemingsorganisatie in dat jaar een bedrag bijeen gebracht. Dit bedrag is ondergebracht in het "Fonds 100 jaar VNO-NCW". Het fonds heeft onder meer tot doelstelling om ieder jaar een schenking te doen aan een organisatie of instelling die ondernemerschap bevordert, en aan een organisatie of instelling die breed in de samenleving wordt gedragen, en een sociaal maatschappelijk doel nastreeft.

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77