Waterschap Vallei & Eem

Feestelijke opening gemaal Eemnes

Zaterdag 13 mei open dag gemaal Eemnes voor publiek

Waterschap Vallei & Eem heeft het afgelopen jaar gemaal Eemnes gerenoveerd. Op donderdag 11 mei 2006 wordt het gemaal om 14.30 uur feestelijk geopend. Burgemeester R. van Benthem van Eemnes, voor-zitter van de Historische Kring Eemnes en voormalig dijkgraaf T. Roodhart en dijkgraaf K. van de Langemheen verrichten de openingshandeling.

Op zaterdag 13 mei 2006 is het gemaal Eemnes tijdens Nationale Molen- en Gemalendag van 10.00 uur tot 16.00 uur open voor publiek. In het gemaal demonstreren medewerkers van het waterschap de oude elektrische installatie uit 1921. Verder is er van alles te zien over de historie van het gemaal en het werk van het waterschap. Kinderen en ouders krijgen uitleg over de waterdieren en -planten die voorkomen in de Eempolders. Naast het gemaal staat een tent waar gratis koffie en thee verkrijgbaar is.

gemaal eemnes

Fietsboot

De fietsboot van de Stichting Waterlijn (zie www.eemlijn.nl) maakt op 13 mei speciaal voor deze gelegenheid een tussenstop bij de Eemnesser Buitenvaart. De fietsboot komt hier om ca. 12.05 uur aan. Om 15.10 uur vertrekt de boot vanaf dit punt weer richting Baarn, Soest en Amersfoort. Vanaf deze halte is het 5 minuten lopen naar het gemaal- en sluiscomplex. Passagiers kunnen met of zonder fiets opstappen op de normale tijden van de lijndienst in Amersfoort (vertrek 10.00 uur), Soest (vertrek 10.45 uur) of Baarn (vertrek 11.30 uur). Fietsers kunnen na afloop van hun bezoek aan de open dag van het gemaal, naar huis terugfietsen. Wandelaars en andere fietsers kunnen op de terugweg mee met de fietsboot. Bij het gemaal worden de bezoekers tijdig gewaarschuwd dat de fietsboot in aantocht is.

Droge voeten

Gemaal Eemnes is een uniek gemaal dat er samen met gemaal Tydeman voor zorgt dat Eemnes en de Eemnesserpolders droog blijven. Deze polders moeten vanwege hun lage ligging praktisch het hele jaar door worden bemalen. Het gemaal en de sluis staan op de Monumentenlijst. Gemaal Eemnes was een van de eerste elektrische gemalen in Nederland en dateert uit 1921. Bijzonder is dat de pomp het water over de dijk pompte en niet door de dijk, zoals tegenwoordig gebruikelijk is. De sluis is in 1994 opgeknapt. Toen is ook het gemaal voorzien van nieuwe pompen. De nieuwe pompen houden de waterstand in de polders volautomatisch op peil. De oude pompen uit 1921 staan er ook nog. Die kunnen alleen nog "droog" malen.

Groot onderhoud

het gemaal staat in de steigers

Aan het gebouw is groot onderhoud gepleegd. Het dak was lek en de goten waren in slechte staat. Ook het beton, het stucwerk en het voegwerk zijn gerepareerd. De kozijnen en de muren hebben nieuwe schilder-beurt gehad. Het informatiebord naast het gemaal en het hekwerk zijn vervangen. Tegelijk is ook het oude elektrische gemaal opgeknapt. De oude elektrische installatie is nu veilig genoeg om te demonstreren tijdens open dagen. Het waterschap stelt het gemaal Eemnes jaarlijks enkele malen open onder andere op de Lan-delijke Molen- en Gemalendag en Open Monumentendag.
Het waterschap heeft de restauratie betaald uit de zogeheten Eemgelden. Dat is een budget dat het water-schap alleen mag besteden aan projecten in het Eemland en die niet tot de dagelijkse werkzaamheden van het waterschap horen. Het is afkomstig van voorgangers van Waterschap Vallei & Eem.

Geschiedenis

Het gemaal en de sluis die er naast ligt vormen een belangrijke rol in de geschiedenis van Eemnes. Eemnes had zich niet kunnen ontwikkelen zonder een goede afwatering. Die afwatering wordt sinds jaar en dag geregeld bij de sluis en het gemaal bij de Eemnesservaart. Een paar honderd jaar geleden lag het land in de polder hoger dan nu. Het was toen mogelijk om op natuurlijke wijze het water af te voeren via de Eem naar de zee.

Toen er in de 13e eeuw een dijk werd aangelegd (de huidige zomerdijk) verliep de afwatering via een aantal afwateringssluisjes. De sluis aan het einde van de Eemnesservaart en het onlangs gerenoveerde Heinellen-sluisje zijn daar de meest duidelijke overblijfselen van. De sluis in de vaart is in de loop van de jaren vergroot en aangepast, zodat schepen de haven van Eemnes konden bereiken Omdat de afwatering steeds moeilijker werd door daling van het land, is in 1791 een watermolen gebouwd naast de sluis. De molenaar maalde het water weg, maar zorgde ook dat er geregeld hoogwater was om scheepvaart naar het dorp mogelijk te maken. De molen kreeg een steeds belangrijkere rol voor de afwatering tot de capaciteit te klein werd.

gemaal eemnes lang geleden

Daarom is er in 1880 een stoomgemaal gebouwd, en is de molen verkocht aan de provincie Zeeland. Die staat nu in Overzande en heeft dienst gedaan als korenmolen. Voor de kenners is nog duidelijk te zien dat het gemaal Eemnes ooit een stoomgemaal is geweest. Het witte gedeelte van het gebouw stamt uit de 'stoomtijd'. In 1921 is het stoomgemaal vervangen door een van de eerste elektrische gemalen in Nederland. Dit gemaal kreeg nieuwe pompen van het type "kattenstaart". De kattenstaartpomp pompte het water over de dijk heen. Tegenwoordig gaat het door de dijk heen.

In 1993 zijn de oude elektrische pompen vervangen door nieuwe "dompelpompen''. De oude elektrische pompen zijn wel bewaard gebleven. Deze inmiddels unieke pompen zijn vanaf dit jaar enkele malen per jaar te bezichtigen.

Meer informatie
Belangstellenden kunnen vanaf 3 mei hier foto's van het gemaal vinden .

Persbericht 2006/10 van 2 mei 2006