FNV Bouw


Nieuwe CAO dakdekkers: in 2 jaar 3,5% meer loon

Tot 31 januari 2007 krijgen de 4000 dakdekkers 3,5 procent meer loon. Het kaderpersoneel krijgt per 1 januari 2007 een vernieuwde pensioenregeling, terwijl voor alle personeel een WGA-hiaatverzekering wordt afgesloten. Scholing gaat de bedrijfstak stimuleren. Ook wordt de CAO uitgebreid met het aanbrengen van veiligheidsvoorzieningen, terwijl de veiligheidsregels volledig gelden als CAO-bepaling. Aldus is afgesproken in een principeakkoord voor de CAO Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven. De Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland VEBIDAK, FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV spraken verder af dat alle bovenwettelijke uitkeringen, toeslagen en onkostenvergoedingen stijgen met de loonsverhogingen: 1% op 1 juli 2006, 0,5% op 1 januari 2007, 1% op 1 juli 2007 en 1% op 31 december 2007.

De nieuw opgezette pensioenregeling voor uitvoerend, technisch en administratief personeel is een middelloonregeling met een pensioenleeftijd van 65 jaar. Het opbouwpercentage is 2,25 procent; voor 2007 gaat de premie maximaal 19 procent bedragen, waarvan werkgever en werknemer allebei de helft betalen. Nieuw in de CAO is verder dat alle werknemers tijd kunnen ruilen tegen loon: roostervrije dagen zijn voortaan in te zetten voor betaling van pensioenpremie.

De branche wil scholing stimuleren. Daarvoor wordt aan de werkgever en aan elke werknemer elk jaar een overzicht gegeven van het gebruik van scholingsdagen. Blijkt dat een werknemer na verloop van 3 jaar minder dan 2 dagen scholing heeft genoten, dan moet de werkgever het verschil uitbetalen, dit naast de premie voor het scholingsfonds.

Dakdekkingsbedrijven zijn niet langer verplicht een spaarloonregeling aan te bieden: liever stimuleert de bedrijfstak voortaan de levensloopregeling. Werknemers die daarvoor vrijwillig een ATV-dag inleveren, krijgen van hun werkgever een bonus van 50 procent op het loon over die dag, want hij stort dan 0,6 procent op hun levenslooprekening.

In de nieuwe CAO kunnen werknemers die nieuw de branche binnenkomen, drie maal een jaarcontract krijgen. Opnieuw wordt de werkingssfeer van de CAO uitgebreid: 'inwerken' - onder meer aanbrengen van permanente veiligheidsvoorzieningen - komt onder de CAO te vallen. Voor slopen, sjouwen, isolatieleggen wordt de functie 'dakassistent' met functiegroep 1a definitief ingevoerd. Arbeidsomstandigheden krijgen de volle aandacht, doordat het A-blad Platte Daken volledig gaat gelden als CAO-regeling. Worden ter beschikking gestelde veiligheidsmiddelen niet gebruikt, dan kunnen sancties volgen.