Gemeente Schiedam


Stappen met Shakespeare

"Timon van Schiedam" op drie verrassende locaties

"Ze zeggen vaak over een stuk van Shakespeare:'dat is vandaag de dag weer actueel'. Onzin! Shakespeare is een van de weinigen uit de hele toneelgeschiedenis, die van alle tijden is. Over vijfhonderd jaar is hij nog steeds actueel! "Arie de Mol, regisseur van stadstheater Els inc. steekt zijn enthousiasme over zijn lievelingsauteur niet onder stoelen of banken. Samen met Kees Hartveld en Mart-Jan Zegers is hij verantwoordelijk voor het Shakespeare-spektakel dat de komende twee weekenden op verschillende plaatsen in de stad door 33 amateur-spelers zal worden opgevoerd.

Het project is voortgekomen uit het Schiedamse eenakterfestival voor amateurs: "Toen ik enkele jaren geleden in Schiedam kwam, vond het eenakterfestival nog plaats in de schouwburg", zegt de Mol. "Er was een prijs voor de beste vertolking, maar de stukken waren heel ongelijkwaardig en daardoor moeilijk te vergelijken. De artistieke leiding van Els inc. heeft toen gezegd: we moeten dat eens wat anders aan gaan pakken. Allereerst hebben we het wedstrijdelement eruit gegooid: kunst is geen wedstrijd. Vervolgens hebben we geprobeerd er meer eenheid in aan te brengen door alle deelnemers een eenakter van Heijermans te laten spelen. Nu hebben we de laatste stap gezet: naar ons idee moest het de schouwburg uit. Zo'n ruimte is namelijk niet geschikt voor amateurs. Het contrast met de doorsnee repetitieruimte waar ze doorgaans in spelen is veel te groot. Het risico is dan niet denkbeeldig dat zo'n voorstelling in de entourage van een kloeke schouwburgzaal verschrompelt tot een lege ballon. Daarom hebben we er dit jaar voor gekozen het stuk, dat wordt verteld in drie delen, op drie verschillende locaties in de stad te spelen. Het vertrekpunt is De Teerstoof en van daaruit wandelt het publiek van de ene locatie naar de andere om uiteindelijk weer in De Teerstoof terug te keren en te genieten van de nazit.

Omdat die verschillende ruimtes maar een beperkte hoeveelheid publiek kunnen herbergen, wordt er per avond twee keer gespeeld met een half uur tussenpauze; dat geeft de acteurs ook nog eens de gelegenheid verder te groeien in hun rol, iets wat bij de eenmalige voorstelling van het oude festival ook niet kon."

Apetrots

De keuze voor dit stuk was snel gemaakt. Arie de Mol heeft er goede herinneringen aan. Hij was nog maar net klaar met zijn regisseursopleiding in Amsterdam, toen hij met een kleine club geestverwanten op een zoldertje begon te werken aan "Timon van Athene", een stuk van Shakespeare dat nog maar zelden werd opgevoerd. Twee weken voor hun première bleek de grote operaregisseur Pierre Audi ermee aan de slag te zijn gegaan. Dat was een miljoenenproductie waarvoor de kostuumontwerpers speciaal uit Japan waren overgevlogen: "Daar zaten wij dan met onze no-budget productie", herinnert de Mol zich grinnikend. "Maar uiteindelijk heeft het ons geen windeieren gelegd. Omdat die twee versies ongeveer gelijktijdig op de planken kwamen, gingen recensenten toch vergelijken en ze vonden dat wij de kern van het stuk veel beter getroffen hadden. "Timon van Athene" gaat heel expliciet over geld. Wat doe je ermee als je 't hebt en wat gebeurt er als je 't niet hebt? Timon is een man met geld, die anderen rijkelijk laat delen in zijn overvloed. Dan slaat het noodlot toe en keren de mensen zich van hem af. Tenslotte blijft hij berooid achter. Het stuk heeft een heldere driedeling, ook qua tekst, waardoor het zich prima leent voor een stuk verspreid over drie locaties. Bovendien gaat het om politiek interessante kwesties, je kunt het gemakkelijk vertalen naar gemeenteniveau: Timon zegt: ik heb jullie jarenlang gesteund, doe eens wat terug nu ik bijna failliet ben. Hun reactie is: pech gehad, we krijgen nog geld van je voordat er helemaal niks meer bij je te halen valt. Dat verraad, dat ellebogenwerk, het recht van de sterkste, je ziet het om je heen. De nasleep van Fortuyn met alle ellende van dien. Als theatermaker is dat voor mij een enorme drijfveer. We hebben Shakespeare's tekst nauwelijks hoeven aan te passen. Het is fascinerend om amateurs met die tekst te zien worstelen. Dit gaat wel wat verder dan het kluchtige komediesfeertje waar amateurtoneel vaak mee geassocieerd wordt. Sommige passages ontroeren me net zo sterk als bij die professionele voorstelling van een aantal jaren geleden. Daar ben ik apetrots op."

Timon van Schiedam: op vr.12, za 13, vr.19 en za 20 mei Aanvangstijden: 19.30 uur en 20.30 uur
Kassa en vertrekpunt: De Teerstoof Nieuwstraat 12 Schiedam Reserveren: 010-4731543
Kaarten: 10,--