Procapital

Islantilla / Zoetermeer, 9 mei 2006

Betaalbare Nederlandstalige zorg gegarandeerd voor pensionado's

Islantilla / Zoetermeer - Het Nederlandse woonpark La Cigüeña, dat momenteel in Zuid-Spanje verrijst, garandeert dat Nederlandse pensionado's die naar dit woonpark emigreren, betaalbare Nederlandse zorg krijgen. 'Zeker nu Minister Hoogervorst naar aanleiding van de gerechtelijke uitspraak onlangs, de premieregeling voor pensionado's heeft aangepast, zijn onze toekomstige bewoners straks verzekerd van Nederlandse zorg van dezelfde kwaliteit als in Nederland, zonder dat het ze een cent meer kost dan iemand die in Nederland woont en zorg afneemt', stelt Ronald Veldhuyzen van Zanten, woordvoerder van Procapital, de initiatiefnemer van Onbezorgd wonen-concepten zoals La Cigüeña.

La Cigüeña is een woonproject in Zuid-Spanje waar vanaf de oplevering in de zomer van 2007 zo'n 450 actieve Nederlandse 55-plussers zullen wonen. De huidige kopers zijn gemiddeld 61 jaar oud, willen onbezorgd wonen en komen af op het milde klimaat, de prachtige omgeving en de geweldige faciliteiten. Daarbij inbegrepen zijn zorgfaciliteiten zoals een Nederlandse huisarts en fysiotherapeut. 'Hoewel de eerste bewoners vooralsnog weinig medische zorg nodig zullen hebben, willen ze wél de zekerheid hebben dat er Nederlandse zorg of verpleging beschikbaar is, als de nood aan de man komt', aldus Veldhuyzen van Zanten.

Door de recente aanpassing van de regeling voor pensionado's betalen toekomstige bewoners van La Cigüeña aanzienlijk minder premie dan ze in Nederland zouden doen. 'Hoeveel minder, is zeer afhankelijk van de individuele inkomenssituatie', zegt Veldhuyzen van Zanten. 'Daarnaast moet de minister de zorgpremie voor Spanje nog vaststellen. Toch is nu al duidelijk dat Nederlandse pensionado's door de huidige nieuwe regeling, in Spanje goede zorg kunnen krijgen zonder dat ze daarvoor onredelijk veel premie moeten afdragen.'

In La Cigüeña is de zorgverlening straks in handen van de Wielborgh, een Nederlandse organisatie die op dit moment al vier moderne woonzorgcomplexen beheert en exploiteert. 'Als geen ander heeft de Wielborgh de omslag gemaakt van aanbod- naar vraaggestuurde zorg, door het verzorgingshuis op te heffen en met nieuwbouw zorg en wonen te scheiden', zegt Veldhuyzen van Zanten. Het centrale gebouw en alle woningen die nu gebouwd worden, voldoen aan het 'programma van eisen' dat door de Wielborgh is opgesteld. De villa's en appartementen zijn daardoor geheel levensloopbestendig en bieden alle comfort dat voor permanente bewoning door ouderen nodig is. Als straks de eerste bewoners hun intrek nemen, stuurt de Wielborgh iedere drie maanden een nieuw team professionals naar La Cigüeña. Daardoor is de zorg en verpleging altijd up-to-date en van hetzelfde niveau als in Nederland. Het team levert 7 dagen per week, 24 uur per dag zorg en verpleging op afroep.'
Ook het inkopen van huishoudelijke hulp is in Spanje aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. 'Je hebt in Spanje niet te maken met een eigen bijdrage. Voor veel van de bewoners van La Cigüeña geldt dat ze in Nederland al snel zo'n 500 euro per maand zouden zijn kwijt geweest aan eigen inkomensafhankelijke bijdrage aan de thuiszorg. 'Tot slot', zegt Veldhuijzen van Zanten, 'is de schaalgrootte en aanpak van La Cigüeña absoluut uniek. Daardoor zijn we in staat om een dienstverleningsniveau te realiseren dat onovertroffen is.' Meer informatie is te vinden op www.tailormadebv.nl of www.wielborgh.nl.