Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Chiel van Oosterom en Pauline van Nies zijn de nieuwe jeugdkampioenen

In Schagen is zaterdag het Deloitte NK Jeugdschaken 2006 afgesloten. In de A-groep ging de overwinning verrassend naar Chiel van Oosterom. Bij de meisjes A maakte Pauline van Nies haar favorietenrol overtuigend waar.

De zeventienjarige HSB-kampioen Chiel van Oosterom speelde een degelijk toernooi en bleef ongeslagen. In een spannende laatste ronde hield hij de ratingfavoriet Wouter Spoelman van zich af. Daan Brandenburg, die met nog één ronde te spelen de eerste plaats met Van Oosterom deelde, verloor op de slotdag van de eveneens ongeslagen Jasper Broekmeulen. Chiel van Oosterom eindigde met een score van 7 uit 9. Ali Bitalzadeh en Daan Brandenburg bleven een half punt op hem achter.

De meisjes A speelden een gesloten tienkamp. Pauline van Nies uit Zoetermeer maakte vanaf de eerste dag duidelijk waarop ze uit was: het toernooi winnen. Ze begon met vijf overwinningen en pas in de zesde ronde werd haar een halt toegeroepen door Biaina Geragousian. Het bracht de overwinning niet in gevaar. Met een score van 7 uit 9 bleef ze Martine Middelveld en Marloes Peeters een vol punt voor.

Bij de B-jeugd won Twan Burg uit Schijndel dankzij een eindsprint van 2 uit 2. Daarmee passeerde hij Christov Kleijn die na zeven ronden nog aan de leiding ging, maar het toernooi met twee remises afsloot. Twan Burg eindigde met 7 uit 9, Christov Kleijn en Yorick ten Hagen kwamen een halfje tekort voor de eerste plaats.

Bij de B-meisjes verscheen Talitha Munnik aan de start met de hoogste rating. Toch kostte het haar nog moeite om concurrente Rinske IJsselhof van zich af te schudden. Pas in de achtste ronde nam ze definitief een half punt voorsprong. Tabitha Munnik eindigde met de mooie score van 7½ uit 9. Tweede werd Rinske IJsselhof en de derde plaats ging naar Lisa Hortensius.

Bij de C-jeugd zorgde Donna Schut, die tijdens het toernooi veertien werd, voor een daverende verrassing door de concurrentie een vol punt of meer voor te blijven. Na een nederlaag in de tweede ronde tegen favoriet Jonathan Tan raakte ze geweldig op dreef en in de resterende zeven partijen scoorde ze maar liefst 6½ punt. Dat was goed voor een eindresultaat van 7½ uit 9. Daarmee zorgde Donna Schut voor een unieke prestatie. Voor het eerst slaagde een meisje erin bij de Nederlandse jeugdkampioenschappen een algemene titel te veroveren. Jonathan Tan speelde na zijn goede start te vaak remise en raakte uiteindelijk een punt achter. Net als Hugo ten Hertog eindigde hij met 6½ uit 9.

Ook bij de C-meisjes was een score van 7½ uit 9 nodig om eerste te worden. Die prestatie werd geleverd door Jeanine de Cloet. Tweede werd Anne Haast (7 uit 9) en Naomi Snikkers en Maike Edens kwamen tot 6 punten.

Het Deloitte NK Jeugdschaken vond voor de vierde en laatste keer in Schagen plaats. De hoofdorganisatoren Peter Groenveld en Jos Hendriks ontvingen de KNSB-speld voor bijzondere verdiensten. Hoofdsponsor Deloitte uit Schagen werd bedankt met een artistiek schaakspel.

Alle uitslagen, standen, partijen en verslagen zijn te vinden op de website van het toernooi http://www.tussendetorens.nl/. ___________________________________