Gemeente Hengelo

'Mijnheer Coen' waakt weer over C.T. Storkplein

Burgemeester Kerckhaert en de heer G.W.L. Stork (kleinzoon van C.F. Stork) hebben vrijdagavond 5 mei het monument met de beeltenis van C.F. Stork onthuld. Eind jaren dertig werd het monument ook al op dezelfde plek onthuld, maar in de jaren zestig moest het gesloopt worden. Sinds die tijd heeft de bronzen plaquette door Tuindorp 't Lansink 'gezworven'.

Mijnheer Coen is er weer

De bronzen plaquette van C.F. Stork (mijnheer Coen) werd in 1937 al onthuld. Stork was directeur van machinefabriek Stork en overleed in 1934. Fabrieksarbeiders en goede vrienden van de overleden directeur zamelden het geld voor de plaquette in. De beeltenis is gemaakt door Gerard van Aalst uit Breda. De plaquette met het gezicht van Stork in reliëf afgebeeld, was vroeger bevestigd aan een stenen monument op het C.T. Storkplein. Het monument is in verband met de verkeersveiligheid in de jaren zestig gesloopt. Daarna heeft de plaquette nog op de hoek van de Julianalaan en de C.T. Storkstraat gehangen en aan de gevel van Hotel t Lansink.

Herdenking van eerste steen Tuindorp 't Lansink

Vrijdagavond is de bronzen plaquette onthuld door burgemeester Kerckhaert en de kleinzoon van Stork op de oorspronkelijke plek. Het monument is een exacte kopie van het monument uit de jaren dertig, omdat de originele bouwtekening nog in het gemeentearchief te vinden was. Het monument is heropgericht door de gemeente Hengelo en de Stichting Tuindorp. Bij de onthulling waren meerdere leden van de familie Stork aanwezig. C.F. Stork is de oprichter van Tuindorp 't Lansink. De heronthulling markeerde ook het moment dat het 95 jaar geleden is dat de eerste steen voor de bouw van Tuindorp is gelegd.