Productschap Margarine
03.05.2006
VWA onderzoek: Steeds meer ondernemers frituren verantwoord
De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft gisteren haar onderzoek naar
gebruik van vloeibaar frituurvet bij snackbars en cafetaria's
gepubliceerd op haar website. Hieruit blijkt dat in juni 2005 45% van
deze ondernemers in vloeibaar vet frituurde.
Het onderzoek is een vervolg op het onderzoek dat de VWA heeft
uitgevoerd in 2004. Hieruit bleek dat 33% van de bezochte ondernemers
vloeibaar vet gebruikte. In mei en juni 2005 werden in totaal 646
snackbars/cafetaria's bezocht. Van dit aantal maakten 607 ondernemers
ook deel uit van de nulmeting in 2004. Sinds het bezoek in 2004 zijn
94 van deze 607 ondernemers overgestapt op vloeibaar vet, zodat in
totaal 45% verantwoord frituurde. In oktober 2005 is dit resultaat al
bekendgemaakt tijdens het symposium veTbeter! van de Task Force
Verantwoorde Vetzuursamenstelling. De belangrijkste redenen voor
ondernemers om over te stappen op vloeibaar vet waren het bezoek van
de VWA en de publiciteit over Verantwoord Frituren.
Sinds 2004 voert het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën
samen met Koninklijk Horeca Nederland (KHN) de campagne Verantwoord
Frituren om het gebruik van vloeibaar vet in de horeca te stimuleren.
Horeca-ondernemers die meedoen aan de campagne krijgen gratis
campagnemateriaal (folders, deurstickers, posters). Onlangs zijn er
ook 1,8 miljoen folders verspreid onder consumenten, met daarin de
uitleg waarom Verantwoord Frituren beter is en bij wie ze daarvoor
terecht kunnen. Alle cafetaria's die zich hebben aangemeld bij de
campagne, werden daarbij genoemd.
Eén van de beleidsdoelstellingen van het ministerie van
Volksgezondheid, Welzijn en Sport is dat in 2010 meer mensen eten
volgens de Richtlijnen Goede Voeding en dus minder verzadigde vetzuren
en transvetzuren gebruiken. Vast vet bevat ten opzichte van vloeibaar
vet meer verzadigde vetzuren en transvetzuren, die de kans op hart- en
vaatziekten verhogen. De campagne Verantwoord Frituren van het
Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën en Koninklijk Horeca
Nederland (KHN) sluit hierbij aan.
Voor het VWA-rapport 'Onderzoek naar het gebruik van frituurvet in de
horeca' klik hier .