Gemeente Schiedam


Casemanager Jeugd en Gezinscoach

Op 24 april heeft er voor een breed scala aan instellingen in de stad een informatiebijeenkomst plaatsgevonden over twee nieuwe functies in de stad: de casemanager Jeugd en de gezinscoach. Met deze twee nieuwe functies wil de gemeente Schiedam werken aan een vroegtijdige, gecoördineerde en effectieve aanpak van risicogezinnen en -jeugdigen.

Wat houden deze functies in?

De casemanager Jeugd is aangesteld bij Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg. Het doel van deze functie is de coördinatie van zorg op lokaal niveau. Eén van de taken behelst het opzetten van het gemeentelijk overleg sluitende aanpak rondom jongeren van 0 tot 23 jaar die zorg nodig hebben. Dit casusoverleg vindt plaats tussen de casemanager Jeugd, de voorpostfunctionaris van de Jeugdzorg en de jeugdcoördinator van de politie.

Vanuit dit casusoverleg (en vanuit de diverse instellingen in de stad) zal de casemanager Jeugd signalen ontvangen van situaties waarbij de hulpverlening rondom een jongere niet goed is geregeld. Het is de bedoeling dat de casemanager Jeugd problemen in de hulpverlening rondom een jongere signaleert, onderzoekt welke hulpverlening al loopt en naar de juiste hulpverlening doorverwijst. Daarnaast zal de casemanager Jeugd de gemeente adviseren over de inrichting van een efficiëntere invulling van het lokaal preventief netwerk.

De gezinscoach helpt gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om gezinnen die hun zelfstandigheid dreigen te verliezen door bijvoorbeeld een mogelijke huisuitzetting of een dreigende ondertoezichtstelling van de kinderen. De gezinscoach werkt vanuit het Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering en werkt volgens de methodiek van Stabiel/Tien voor Toekomst. De aanmelding van gezinnen voor de gezinscoach verloopt via de casemanager Jeugd.

Heeft uw instelling zorgen rondom een jongere waarbij naar uw mening de hulpverlening nog in gang gezet moet worden of niet goed is geregeld? Of kent uw instelling gezinnen die in aanmerking zouden komen voor begeleiding door een gezinscoach? Schroom dan niet contact op te nemen met de casemanager Jeugd. De functie van casemanager Jeugd wordt vervuld door Mariëlle Herbes en Frank Nissen, telefoon: 4731033 (Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg). Het e-mail adres is: gosa@mdnw.nl