Mei 2006

Northseatrail.nl uitgebreid met planner
Op ontdekkingstocht langs de Nederlandse kust
De site van het Noordzee Kustpad/The North Sea Trail (www.northseatrail.nl) is uitgebreid met een online routeplanner. De planner biedt wandelaars de mogelijkheid om op ontdekkingsreis te gaan langs het langste wandelpad van Nederland. Verdeeld over 31 fraaie streekkaarten worden er zo'n 200 boeiende achtergrondverhalen verteld die het landschap en de geschiedenis langs het Noordzee Kustpad blootleggen.

Op basis van de gewenste wandelafstand, provincie, landschap, verharding en het eventueel toegestaan zijn van honden kunnen wandelaars eenvoudig hun ideale wandelroute selecteren en alvast voorproeven welke bezichtigingsmogelijkheden er onderweg zijn.

Ontdekkingstocht

De planner wil wandelaars bekend maken met de veelheid aan bijzondere locaties die langs het Noordzee Kustpad te vinden zijn. Voor specifieke informatie als een routebeschrijving en detailkaartjes verwijst de planner naar de vier wandelgidsen van de LAW's die tezamen het Noordzee Kustpad vormen: LAW 5-1 Deltapad, LAW 5-2/5-3 Hollands Kustpad,

LAW 5-4 Friese Kustpad en LAW 5-5 Wad- en Wierdenpad. De planner geeft wel de mogelijkheid - door het geboden informatiesysteem met diverse selectiecriteria en een uitgebreide database met overnachtingsadressen en openbaar vervoerinformatie - om een dagwandeling of een meerdaagse tocht te plannen, zonder dat de wandelaar de gids al in handen heeft. Gevoed door de interessante verhalen gaat de wandelaar als het ware op ontdekkingstocht langs de Nederlandse Kust en bepaalt thuis welke etappes van het Noordzee Kustpad hij of zij het aardigst vindt om te gaan lopen.

Cultuurhistorie en Stiltepad

Belangrijk onderdeel van de planner vormen de ruim 200 hoogtepunten cultuur/natuur en stilte- en bezinningslocaties. De hoogtepunten cultuur/natuur hebben betrekking op plaatsen die ons vertellen hoe de relatie met de Noordzee en de handel met landen eromheen ons land en onze cultuur heeft gevormd. In de routeplanner zijn verhalen opgenomen over de ontstaansgeschiedenis van natuur en landschap, verdedigingswerken en waterwerken, kunst en volkscultuur, handel en zeevaart.

De planner wil wandelaars ook 'uitnodigen' om op stiltepad te gaan. Wandelen leent zich immers bij uitstek om tot rust te komen in ons drukke bestaan. Diverse oude en moderne plaatsen van stilte en bezinning langs de route zijn in de planner opgenomen; of het nu gaat om historische kloosters, kerken en begraafplaatsen of om moderne plaatsen als vogelstiltegebieden, monumenten en oosterse tempels.

Rondom de thema's cultuurhistorie en stilte & bezinning is tevens een groot aantal activiteiten ontwikkeld die ook via de planner op te roepen zijn.

De planner zal de komende maanden verder aangevuld worden met foto's bij de cultuur/natuur hoogtepunten en met informatie over voorzieningen, zoals musea, langs de route. De ervaringen van gebruikers zullen hier mede een leidraad voor zijn.