Gemeente Coevorden

Delegatie gemeente Coevorden en Hogeschool Drenthe brengt bezoek aan Kutno en Brest

Burgemeester Bert Bouwmeester en wethouder Peter Snijders van economische zaken en onderwijs zullen later deze maand samen met voorzitter Martin Giesen van het college van bestuur van de Hogeschool Drenthe een tweedaags bezoek brengen aan het Poolse stad Kutno en een tweedaags bezoek brengen aan de Wit-Russische stad Brest.

Brest is vanwege haar ligging tussen Oost en West-Europa een strategische handelspartner voor Coevorden. De officiële relatie met Brest stamt uit 2000. Hoewel er formeel een volksvertegenwoordiging en een gekozen president is, beschouwt menigeen Wit-Rusland als de laatste dictatuur van Europa. "Zolang officiële contacten met de politieke leiding van het land vrijwel onmogelijk zijn, is het juist belangrijk het contact met de mensen in Wit-Rusland niet te verliezen. Tijdens een eerder bezoek aan Brest heb ik ondervonden dat onze band met deze stad voor de inwoners daar zeer belangrijk is", aldus burgemeester Bert Bouwmeester.

Toetreding van Polen tot de Europese Unie biedt voor de Hogeschool Drenthe nieuwe kansen voor de uitwisseling van studenten. Zo is er al een relatie met de University of Banking and Insurance in Warsaw. Daarnaast tekende de Hogeschool Drenthe al eerder een intentieovereenkomst met de Pushkin Universiteit in Brest voor een mogelijke uitwisseling van studenten. Tijdens het komend bezoek wil de Hogeschool onder meer tot nadere afspraken komen.

De officiële relatie tussen Coevorden en het Poolse Kutno is ontstaan in 2004. In juni 2004 bracht een Poolse delegatie een werkbezoek aan Coevorden, waarbij onder andere gesproken werd over de mogelijkheden tot de aanleg van een nieuwe treinterminal in Kutno. Net als Brest ligt de Poolse stad op een strategische locatie op de verbinding tussen Oost en West-Europa. Het Coevorder bedrijfsleven bracht al in september 2003 een bezoek aan de Poolse stad.

Het bedrijf Nijhof-Wassink heeft in Kutno een nevenvestiging. Deze logistieke dienstverlener bevoorraadt vanaf het grensoverschrijdende bedrijvenpark Europark in Coevorden en Emlichheim de kunststofindustrie in Noord-Duitsland. Door de kennis en ervaring over de treinterminal in Coevorden bouwen de Polen nu ook een railterminal in Kutno. Vanuit de Poolse terminal zal er dit jaar een rechtstreekse treinverbinding ontstaan met Coevorden voor het vervoer van grondstoffen voor de kunststofindustrie.