Gemeente Breda

Extra korting Gemeentefonds voor Breda

Het rijk gaat de extra kosten voor het BTW-Compensatiefonds verhalen op gemeenten. Voor Breda gaat het om een korting van 3 miljoen euro per jaar en 7,6 miljoen euro eenmalig.

Gemeenten in Nederland hebben jarenlang meer BTW gedeclareerd dan verwacht bij de rijksoverheid. Dat bedrag wordt nu teruggevorderd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarentegen krijgen gemeenten een eenmalige compensatie voor taken waar onvoldoende geld voor beschikbaar was.

Financiële gevolgen
In 2003 is het BTW-Compensatiefonds ingevoerd. Gemeenten kunnen vanaf dat jaar de BTW op inkoopfacturen voor overheidsactiviteiten declareren bij dit fonds. Bij invoering bedroeg het BTW-Compensatiefonds voorlopig 1,1 miljard euro. Het geld voor dit fonds komt uit het Gemeentefonds. Medio 2005 is landelijk een evaluatie van start gegaan, waaruit blijkt dat dit bedrag te laag is geweest. Gemeenten hebben veel meer BTW gedeclareerd bij het fonds dan was verwacht. Uit het Gemeentefonds wordt nu structureel een bedrag van 300 miljoen euro gehaald waarmee het BTW-Compensatiefonds wordt verhoogd. Breda moet daarvan globaal 1% bijdragen; 3 miljoen euro per jaar.

Gemeenten hebben over de jaren 2003 tot en met 2006 voor 760 miljoen euro meer gedeclareerd dan verwacht. Voor dat bedrag vindt een correctie plaats. Voor Breda betekent dit bij benadering een nadeel van 7,6 miljoen euro, dat wordt uitgesmeerd over de jaren 2006 tot en met 2009.

Compensatie
Voor een aantal zaken krijgen gemeenten geen of onvoldoende geld van het rijk om taken uit te voeren; een voorbeeld daarvan is de taak voor openbare orde en veiligheid. Door de ramp in Volendam zijn de regels flink aangescherpt, waardoor gemeenten beduidend meer kosten moeten maken. Tot nu toe ontvingen gemeenten hiervoor geen extra compensatie uit het Gemeentefonds. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) heeft dit nauwlettend in de gaten gehouden en steeds ingebracht in bestuurlijke overleggen met het rijk.

Beide partijen hebben nu een onderhandelingsakkoord bereikt waarbij bovengenoemde korting op het Gemeentefonds wordt gecompenseerd met een financiële tegemoetkoming voor de extra taken. Voor Breda betekent dat een eenmalige extra storting in het Gemeentefonds voor Openbare Orde en Veiligheid van 6,6 miljoen euro (2,2 miljoen per jaar in de jaren 2007 tot en met 2009). Het gaat om een compensatie van in het verleden gemaakte kosten. Daarnaast krijgt Breda ongeveer 390.000 euro voor een aantal onderwerpen samen (leerlingenvervoer en gederfde inkomsten OZB).

Consequenties voor Breda
Bij de programmaonderhandelingen en bij de jaarrekening heeft de gemeente Breda het risico van mogelijke verrekeningen van het BTW-Compensatiefonds al aangegeven. De uitwerking van de maatregelen van het rijk zijn eind mei begin juni bekend. Ondertussen onderzoekt Breda waar de BTW-compensatie in de organisatie terecht is gekomen. De gemeente Breda zal de financiële gevolgen en mogelijke oplossingsrichtingen meenemen bij de Kadernota voor 2007.

Breda, 2 mei 2006