Groen!

Vier dagen na herdenking Tsjernobyl: CD&V-pleidooi pro kernenergie is totaal fout signaal

Groen! is verontwaardigd dat de waardenpartij CD&V opnieuw pleit voor kernenergie. En dit amper vier dagen nadat vele tienduizenden familieleden van slachtoffers van de kernramp in Tsjernobyl de 20ste verjaardag van dé nucleaire catastrofe herdachten!

CD&V pretendeert dat de weloverwogen kernuitstapwet moet ongedaan worden gemaakt. Anders zou de energieprijs stijgen, onze stroombevoorrading in het gedrang komen en zouden we onze klimaatdoelstellingen niet halen. Niets is minder waar!
1. Als kernenergie onze energiefactuur drukt, waarom hebben gezinnen en KMOs in België dan gedurende het monopolietijdperk van kernenergieproducent Electrabel de derde hoogste kilowattuurprijs van alle OESO-landen betaald? En dit ondanks de immense directe en indirecte overheidsteun (= belastingsgeld) die in ons land al decennia lang naar de nucleaire sector vloeit.
2. De moderne elektriciteitscentrales met hoog rendement, de windturbineparken en biomassacentrales - die sinds de goedkeuring van de kernuitstapwet onder de paarsgroene regering in productie kwamen of in aanbouw zijn - zullen binnenkort zon 24.000 gigawattuur stroom produceren. Dit is ruim voldoende om, zoals gepland, in 2015 de eerste drie Belgische kernreactoren te sluiten. Het kan zelfs tegelijk de sluiting van de meest CO2-onvriendelijke steenkoolcentrales opvangen. Voor de overige vier kernreactoren, die tussen 2022 en 2025 moeten sluiten, hebben we dan nog 16 tot 19 jaar.
Als de kernuitstap niet lukt, heeft dit dus niets met technologische of economische beperkingen te maken, wel met pure politieke onwil.

3. De waardenpartij CD&V blijkt bovendien geen oog te hebben voor het onoplosbare probleem van kernenergieafval. Liever zadelt ze de toekomstige generaties op met een onoplosbaar en levensgevaarlijk probleem!

Groen! roept CD&V op resoluut te kiezen voor kernuitstap. Zolang er geen bevredigende oplossing is voor de vele problemen van kernenergie, is het absurd en totaal ongepast ook maar te overwegen om kernenergie een rol te laten spelen in het debat over onze toekomstige energiebevoorrading!