Jaarverslag 2005 SMK

Smk

Het jaarverslag 2005 van SMK (Stichting Milieukeur) biedt een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van Milieukeur (non-food en agro/food), Europees Ecolabel, Groen Label Kas en de in 2005 geïntroduceerde Barometer Duurzaam Terreinbeheer. Nieuw is dat SMK vanaf januari 2006 het Scandinavische keurmerk Nordic Swan vertegenwoordigt in Nederland.

SMK en duurzaamheid
SMK maakt zich sterk voor onafhankelijke duurzaamheidscriteria met een breed maatschappelijk draagvlak, die toegankelijk en uitdagend zijn. Op eigentijdse wijze: door het ontwikkelen van gelaagde criteria, door te verbreden van milieu naar duurzaamheid, door de praktische toepassingsmogelijkheden te vergroten en door internationale samenwerking. SMK werkt aan duurzaamheid samen met bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid.

Barometers
In 2005 is de Barometer Duurzaam Terreinbeheer geïntroduceerd. Deze Barometer heeft een bronzen, zilveren en gouden niveau. In september 2005 zijn de eerste zes certificaten voor de Barometer Duurzaam Terreinbeheer uitgereikt. Daarnaast ondertekenden vijf waterbedrijven de intentieverklaring dat zij opgaan voor het gouden niveau van de Barometer Duurzaam Terreinbeheer.
Naast de Barometer Duurzaam Terreinbeheer ontwikkelt SMK in samenwerking met bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid ook andere Barometers, zoals de Barometer Duurzaam AGF-assortiment (voor supermarkten) en de Barometer Duurzame Catering. Deze Barometers zullen in 2006 nader ingevuld worden.

Milieukeur non-food
Aansluiten bij marktbehoeften is dé uitdaging voor Milieukeur non-food. Zo is er in 2005 gewerkt aan criteria-ontwikkeling voor biodiesel, sieraden, metaalverf én autowasinstallaties en poetsbedrijven 'nieuwe stijl'. De eisen voor autowasinstallaties en poetsbedrijven 'nieuwe stijl' bestaan uit een basiseisenpakket en specifieke eisen voor carwash, truckwas, mobiele wasinstallaties en poetsbedrijven en zijn gericht op milieu-effecten, arbeidsomstandigheden en kwaliteit.
Het belangrijkste punt bij de herziening van het certificatieschema betonproducten is de versoepeling van de eisen voor de inzet van granulaat, voor betontegels naar 25% en voor betonstraatstenen en betonbanden naar 10%.
Naast vijf campings behaalden in 2005 zowel Greenchoice als Windunie Milieukeur voor groene elektriciteit. Hiermee hebben consumenten die kiezen voor duurzaam geproduceerde elektriciteit met Milieukeur, de garantie dat hun keuze daadwerkelijk leidt tot extra productie van groene elektriciteit.

Europees Ecolabel
SMK is voortrekker bij de herziening van de Europees Ecolabelcriteria voor bodemverbeteraars en groeimedia. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de Milieukeurcriteria voor substraat. Certificatieschema's voor zeep en shampoo, drukwerk en warmtepompen zijn in ontwikkeling. De Europees Ecolabelcriteria voor smeermiddelen zijn in 2005 officieel gepubliceerd. In Nederland heeft SMK in 2005 het Europees Ecolabel toegekend aan het Scandic Sanadome Hotel Nijmegen. In Europa is het totaal aantal bedrijven dat het Europees Ecolabel verworven heeft gestegen van 220 bedrijven eind 2004 naar 279 bedrijven eind 2005.

Milieukeur agro/food
Milieukeur agro/food zette in 2005 de marktgerichte oriëntatie voort. Naast het beheer van criteria in de primaire agrarische sector vertaalde dat zich in een sterke focus op Milieukeur-/Barometerconcepten voor ketens én handel en retail. Omdat in Nederland tijdens de wintermaanden bladgewassen uit Zuid-Europa geconsumeerd worden, zijn er Milieukeurcriteria voor bladgewassen in Zuid-Europa ontwikkeld. In 2005 zijn de criteria voor varkens grondig herzien. Naast eisen op milieugebied worden er nu ook eisen gesteld aan het welzijn van varkens. Om hieraan invulling te geven is in samenwerking met de Animal Sciences Group, Stichting Natuur en Milieu, de Dierenbescherming en De Hoeve een meetlat voor dierenwelzijn ontwikkelt. Tevens is een start gemaakt met de herziening van de criteria voor kweekvis. In 2005 hebben 6 boomkwekers, te weten: Boomkwekerij De Spankert in Boxtel, Boomkwekerij J. van Oort in Hilvarenbeek, Boomkwekerij Denissen in Zundert, Koninklijke Kweker Alphons van de Bom in Oudenbosch, De Jong Van Laarhoven in Boxtel en Bomenland Schiphorst BV uit Bennekom het Milieukeurcertificaat behaald. Varkenshouder Raymond Cobben en het sproutbedrijf Evers Specials hebben in 2005 ook Milieukeur behaald.

Groen Label Kas
In 2005 zijn de Groen Label Kas-criteria ongewijzigd verlengd. De verlengde criteria zijn geldig van 1 januari 2006 tot 1 januari 2007. Het College van Deskundigen heeft in afstemming met de overheid besloten de criteria in 2006 te herzien. Inbreng van maatschappelijke organisaties en praktijkdeskundigen uit de glastuinbouw bij de herziening is van groot belang om de criteria af te stemmen op de praktijk. In 2005 hebben 189 kassen op basis van het Groen Label Kas-certificaat een groenverklaring ontvangen. Per kas betekent dit een gemiddeld projectvermogen van 3,55 miljoen euro. De belangstelling voor het Groen Label Kas-certificaat is daarmee ten opzichte van 2004 stabiel gebleven.

Fiscaal voordeel
Ook in 2005 waren Milieukeur en Groen Label Kas weer opgenomen in de MIA- (milieu-investeringsaftrek) en VAMIL-regeling (willekeurige afschrijving milieu-investeringen) voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. Vanaf

1 januari 2006 komen investeringen die nodig zijn om het Europees Ecolabelcertificaat te behalen eveneens in aanmerking voor de MIA- en Vamil-regeling.

Den Haag, 2 mei 2006