Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (02/5)

OOSTERHOUT NB, 2 mei 2006

Politie waarschuwt voor Internetfraude

WERKENDAM: Een 22-jarige man uit Werkendam deed dinsdagochtend 2 mei bij de politie aangifte van oplichting. Hij bestelde via Internet twee mobiele telefoons. De mobieltjes werden door een particulier aangeboden op een veilingsite. De deal was dat de verkoper de telefoons zou opsturen. De betaling van 340,- moest echter vooraf gebeuren. Na betaling werden er vervolgens geen gsms geleverd. De man ging zelf op onderzoek uit en kwam er achter dat er op Internet gewaarschuwd werd voor de bewuste verkoper. Op de website van Internetoplichting.nl maakten diverse gedupeerden melding over deze dubieuze verkoper. De politie heeft deze zaak in onderzoek.

In principe is een koop-verkoop-situatie een civiele aangelegenheid en zal de koper zélf actie moeten ondernemen als zaken niet in orde zijn. Dat geldt in een winkel evenzo. Pas wanneer er duidelijk sprake is van meerdere transacties die niet goed verlopen, kan er mogelijk sprake zijn van een strafbaar feit (bijv. oplichting). Afhankelijk van de situatie stelt de politie dan een onderzoek in.

Tips om het zaken te doen via Internet zo veilig mogelijk te laten verlopen:


- Weet met wie u zaken doet. Zoek naar informatie over de verkoper vóórdat u een transactie sluit. Op sommige veilingsites staan vermeldingen over de geloofwaardigheid van de verkoper.
- Oplichters bieden vaak dure producten aan voor een veel te lage prijs. Gebruik uw gezonde verstand, als de prijs te mooi is om waar te zijn.

- Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Maak daarom afspraken over de persoonlijke overdracht van te leveren goederen en de betaling.

- Als het om grote geldbedragen gaat, spreek dan af op een vertrouwde locatie.

- Maak gebruik van beveiligde betalingssystemen zoals deze worden aangeboden op de veilingsites.

- Handel alleen via Internetsites waar kopers en verkopers zich moeten registreren. Hierdoor is het achteraf mogelijk om de daders (kwaad willenden) te achterhalen.

- Maak nooit zomaar grote bedragen over naar een bankrekeningnummer.
- Ook verzendingen Onder Rembours geven u geen garanties. U mag het pakje namelijk pas openmaken als er bij de postbode is afgerekend en dan is het maar afwachten wat er in het pakje zit. En de postbode of koerier is slechts een tussenpersoon, die niets te maken heeft met de inhoud van uw pakketje.

Twee arrestaties naar aanleiding van woninginbraak

DE MOER: De politie heeft twee verdachten gearresteerd naar aanleiding van een woninginbraak in De Moer. Het misdrijf vond plaats in de Middelstraat tijdens de nacht van woensdag 26 april op donderdag 27 april. De inbrekers braken de garagedeur open om binnen te komen en namen twee crossmotoren en motoronderdelen mee. De politie nam een aangifte op, signaleerde beide motoren als gestolen, stelde een buurtonderzoek in en liet de technische recherche sporen veilig stellen. Een paar dagen later werden de motoren op een veilingsite op Internet te koop aangeboden. De politie traceerde de verkopers en arresteerde hen. Het gaat om twee 19-jarige mannen, respectievelijk afkomstig uit Eindhoven en Oirschot. Het duo is op 1 mei opgepakt, waarbij ook de beide motoren werden teruggevonden in een garagebox in Eindhoven. Uit de eerste verhoren lijkt het erop dat het tweetal de motoren in België heeft gekocht en vervolgens weer in Nederland heeft willen verkopen via Internet. Op dit moment wordt hen dan ook heling ten laste gelegd. Ze zijn op dinsdagmiddag 2 mei weer in vrijheid gesteld. De politie zoekt uit van wie zij de motoren hebben gekocht en hoopt zo bij de daadwerkelijke inbrekers uit te komen. In overleg met de Officier van Justitie zijn de twee motoren inmiddels terug gegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Onenigheid leidt naar hennepkwekerij

KAATSHEUVEL: Onenigheid bracht de politie op het spoor van een hennepkwekerij. De eigenaar van een woning aan de Marktstraat riep op maandagavond 1 mei de hulp van de politie in. Tot zijn verbazing trof hij in zijn woning, die hij verhuurde, onderhuurders aan. De oorspronkelijk huurders waren niet in de woning aanwezig. Agenten die bij de woordenwisseling tussenbeiden kwamen, stelden vast dat er een wietplantage in de woning was gebouwd. Op de eerste verdieping troffen zij, in een van de slaapkamers, een in werking zijnde hennepkwekerij aan. Om die reden zijn er twee personen gearresteerd. Het gaat om een 20-jarige man uit Kaatsheuvel en een 42-jarige man uit Breda. De plantage bestond uit 165 planten. Omdat in een van de slaapkamers een dolk en een pistool lagen volgde er overleg met het Openbaar Ministerie. In opdracht van de Officier van Justitie heeft de politie de woning verder doorzocht waarbij nog een tweede vuurwapen is gevonden. Uiteraard zijn deze wapens in beslag genomen voor nader onderzoek. De twee verdachten zijn in voorlopige hechtenis genomen en worden momenteel verhoord.

Bonnen voor bellende beledigende bestuurder

OOSTERHOUT: Oosterhoutse politieagenten verbaliseerden een 40-jarige Oosterhouter op de Bredaseweg. Dat gebeurde op dinsdag 2 mei om 11.30 uur. De man ging op de bon op hij tijdens het auto rijden mobiel aan het bellen was. Hij had de gsm in zijn hand en maakte geen gebruik van een carkit of headset. Om die reden kreeg hij proces-verbaal. Toen hij daarbij de agenten uitschold, was dat reden voor zijn arrestatie. De man is overgebracht naar het politiebureau, waar twee
processen-verbaal tegen hem zijn opgemaakt. Eén voor het niet-handsfree bellen en één voor belediging.

Auteur: Jeroen Steenmeijer