European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/63

Brussel, 27 april 2006

8672/1/06 REV 1 (Presse 118)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Sri Lanka

De EU veroordeelt in de meest krachtige bewoordingen de explosie die vandaag het legerhoofdkwartier in Colombo heeft getroffen. De EU betuigt haar intens medeleven aan de familieleden van de doden en gewonden, alsook aan de regering en het volk van Sri Lanka met het tragische verlies aan mensenlevens.

Deze weerzinwekkende terreurdaad mag de vooruitzichten op vrede in Sri Lanka niet ondermijnen.

Wij blijven de vastberaden inspanningen van Noorwegen als vredesbemiddelaar steunen om een volgende gespreksronde tot stand te brengen over een betere naleving van de staakt-het-vurenovereenkomst tussen de LTTE en de regering van Sri Lanka.

De EU roept zowel de LTTE als de regering van Sri Lanka op om geen verdere acties te ondernemen die het vredesproces in gevaar zouden kunnen brengen.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en het EVA-land Liechtenstein, dat lid is van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.