Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Koningin 2 mei 2006 bij openluchtvoorstelling Baselius in Bergen op Zoom

Hare Majesteit de Koningin is dinsdag 2 mei aanwezig bij het openluchtspektakel `Baselius', dat op de Grote Markt in Bergen op Zoom gehouden wordt.

Deze jubileumvoorstelling van de Zoomerspelen Bergen op Zoom wordt georganiseerd door de Bergse Stichting `de Vierschaar' en het `Comité voor Initiatief' van de Belgische stad Brugge, verenigd in de BBCC, de Brugs Bergse Culturele Combinatie.

`Baselius' verhaalt over de Brugse predikant Baselius die ten tijde van de Spaanse Inquisitie naar Bergen op Zoom vluchtte en geeft een beeld van de maatschappelijke beroering in een periode dat de Spanjaarden de Nederlanden onder hun heerschappij probeerden te brengen en Europa werd geteisterd door de pest.

Het Vlaamse Brugge en Bergen op Zoom organiseren een 16e eeuws schouwspel dat in beide steden een week lang op het plein voor het stadhuis wordt opgevoerd door honderden acteurs en figuranten. Deze theaterproductie wordt geheel gedragen door amateurs en vrijwilligers, daarbij ondersteund door organisaties uit het culturele veld.

De productie `Baselius' is van de grond gekomen met steun van de EU, de provincies West-Vlaanderen en Noord-Brabant, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds. Ook het samenwerkingsverband Rijn-Schelde-Delta werd nauw bij de voorbereidingen betrokken. In het Comité van Aanbeveling nemen ondermeer de heer Yves Leterme, Minister-President van de Vlaamse regering en de heer Frans Weisglas, voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal zitting.

24 februari 2006

© RVD