Gemeente Apeldoorn

Apeldoornse scholieren in de race voor deelname KROs Energy Survival

Deze week starten zeven Apeldoornse basisscholen met de voorronde van KRO's Energy Survival. Met behulp van digitale lespakketten en opdrachten op www.energysurvival.nl gaan de leerlingen van deze Apeldoornse basisscholen aan de slag met thema's als duurzame energie en energiebesparing. De finale van de voorrondes vindt op 1 juni 2006 vindt plaats op de duurzame zorgboerderij De Groote Modderkolk in Loenen.

De winnaars van de lokale voorronde nemen deel aan de Europese tv-finale, die eind 2006 door de KRO zal worden uitgezonden. Apeldoorn is de eerste gemeente in Nederland waar een voorronde wordt gehouden. Dit najaar zullen andere gemeenten in het hele land het Apeldoornse voorbeeld gaan volgen.

In het tv-programma, dat van januari tot en met maart 2006 zijn tweede uitzending had, trekken 6 teams van 3 kinderen op survivaltocht door Noorwegen. Onderweg krijgen ze allerlei opdrachten die te maken hebben met duurzame energie en energiebesparing. Zo leren de kinderen, de kijkers en hun ouders op een spannende en eigentijdse manier over het besparen van energie en het bestaan van alternatieve bronnen van energie. Het tv-programma is in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken gemaakt om kinderen en hun ouders bewust om te leren gaan met energie.

Het lesmateriaal waarmee de scholen aan de gang gaan heeft dezelfde naam als het tv-programma en is ontwikkeld door Codename Future. Kinderen kunnen op een heel zelfstandige manier hun opdrachten via de site www.energysurvival.nl doen en leren over energiegebruik en alternatieve energiebronnen.

Vanwege het succes van het tv-programma en het gebruik van de site door 200 scholen in 2005, heeft het Ministerie van Economische Zaken besloten om het programma Energy Survival een vervolg te geven en de voorrondes in het leven te roepen. Via de voorrondes gaan de kinderen na het kijken van het tv-programma ook op school en thuis aan de slag met het thema energie.

De gemeente Apeldoorn organiseert als eerste een dergelijke voorronde en wil hiermee aandacht vragen voor haar eigen energie- en klimaatbeleid. De Vereniging Klimaatverbond Nederland doet mee om ervoor te zorgen dat ook andere gemeenten op een voor hun passende manier een voorronde gaan organiseren. Dit is namelijk een goede kans voor lokale overheden om op deze unieke manier aandacht te vragen voor het gemeentelijke klimaat- en energiebeleid en de burgers daar bij te betrekken.

Voor het laatst bijgewerkt op: 1-mei-2006 03:07