Einde aan 80-kilometerzone A12 vanuit Den Haag


1 mei 2006

Minister Peijs van Verkeer schaft de 80-kilometerzone op de A12 vanuit Den Haag af, nu is gebleken dat die tot meer files leidt. Als de procedures voor afschaffing zijn afgerond, mag daar weer 100 kilometer per uur worden gereden. Een woordvoerster van het ministerie zei maandag dat dat op zijn vroegst half juni zal zijn.

De zone werd een half jaar geleden ingesteld om luchtvervuiling en files tegen te gaan, maar die zijn daardoor bij Den Haag juist toegenomen. In Amsterdam en Utrecht zijn de ervaringen wel positief en worden de 80-kilometerzones voorlopig gehandhaafd, aldus de woordvoerster. Richting Den Haag blijft de maximumsnelheid 80 kilometer, omdat voor de aanleg van de spitsstrook de rijstroken zijn versmald. Om de doorstroming daar te bevorderen, worden daar de belijning en de borden aangepast.

Conclusies uit interim evaluatie
Uit de interim evaluatie van de in november 2005 ingestelde 80 km zones blijkt dat alleen langs de A12 bij Voorburg mogelijk sprake is van een lichte verslechtering van de luchtkwaliteit. Langs de A10 West, de A12 Utrecht en de A20 Rotterdam lijkt de luchtkwaliteit na instelling van de 80 km zones te zijn verbeterd. Uit de verkeerscijfers blijkt dat de effecten op de files per traject verschillen. Op het 80 km wegvak op de A10 West is de filezwaarte afgenomen. Op de A20 bij Rotterdam en de A12 bij Utrecht is de filezwaarte enigszins toegenomen. Op de A12 bij Voorburg is de filezwaarte sterk toegenomen. De filezwaarte op de A13 tussen Delft-Noord en Overschie is sinds de verlaging van de snelheidslimiet naar 100 km/u afgenomen.

Verbeteringen en maatregelen A12 Voorburg
De filesituatie op de A12 bij Voorburg is zodanig verslechterd, dat minister Peijs van Verkeer en Waterstaat maatregelen neemt om de situatie op dat traject te verbeteren. De minister wil zowel op het traject Den Haag in als Den Haag uit een aantal aanpassingen doorvoeren. Deze maatregelen moeten leiden tot een verbetering van de doorstroming op de A12 bij Voorburg en een verhoging van de capaciteit van de afrit Voorburg. Het gaat om het aanpassen van de bebording boven en langs de weg (waardoor de weggebruiker beter begeleid wordt) en het verbeteren van de belijning en de overgang tussen de spitsstroken op de A4 en A12. Dit wordt binnen enkele maanden uitgevoerd. Ook de afstelling van de verkeersregelinstallaties bij en rond de aansluiting Voorburg worden in overleg met de gemeente Voorburg en Den Haag verder verbeterd.