01-05-2006
Veel jongeren met cannabisproblemen tussen wal en schip

Utrecht, 1 mei 2006. Cannabis is niet zo onschuldig meer als tot voor kort werd aangenomen. Steeds meer jongeren komen in de problemen door hasj of marihuana. Daarom zijn preventie en een goede behandeling pure noodzaak geworden. Goede voorlichtingsprogrammas op scholen, motivatieverhoging, opvoedkundige interventies en zelfhulp via internet, zijn enkele van de middelen die daarbij speciaal worden aanbevolen in de Trimbos publicatie Cannabis: preventie en behandeling bij jongeren.

In de hele wereld is cannabis de meest gebruikte illegale drug onder jongeren. Een minderheid (rond de10%) raakt er aan verslaafd. Hoe eerder een jongere begint met blowen, hoe groter de kans op verslaving en des te kleiner de kans dat hij of zij er zonder hulp vanaf komt. De meeste van de jongeren die door cannabis in de problemen komen, zitten om andere redenen niet lekker in hun vel. Ze spijbelen, vertonen crimineel gedrag, drinken vaak te veel, neigen tot depressie of zijn angstig, of ze hebben gedragsstoornissen. Preventie of behandeling puur gericht op cannabisconsumptie heeft daarom weinig zin.

Van de verslavingszorg valt niet alle heil te verwachten. Veel van de bedoelde jongeren komen terecht in de jeugdzorg of geestelijke gezondheidszorg, waar behandelaars weinig weet hebben van verslaving. Of ze kloppen aan bij de verslavingszorg die weinig oog heeft voor andere problematiek. Veel jongeren komen dan ook tussen wal en schip terecht.

Op het gebied van preventie dragen massamediacampagnes misschien bij aan bewustwording en kennisvermeerdering, maar zij hebben het meeste effect als ze worden ingebed in een bredere preventieaanpak. Van alle preventieve interventies is voorlichting via scholen het meest gangbaar. Preventieprogramma's als De Gezonde School en Genotmiddelen helpen om het gebruik van genotmiddelen onder jongeren ietwat te minderen of uit te stellen. Daarnaast bestaan er programma's voor gezinsgerichte preventie. De essentie hierbij is ingrijpen in de opvoeding, of het bieden van opvoedingsondersteuning.

De Nederlandse verslavingszorg is vooral gericht op volwassenen. Er zijn maar weinig behandelprogramma's waarin het accent ligt op jongeren. Mistral (van Parnassia in Den Haag) is een goed voorbeeld van een van die zeldzame programma's. Daarnaast opent internet de mogelijkheid om jongeren met cannabisproblemen direct te bereiken. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar onderzoek op dit gebied staat nog in de kinderschoenen. De beste aanpak is vermoedelijk interactief: een hulpverlener geeft informatie en moedigt aan.

Motivatieverhoging is deel van alle goede behandelingen. Dit houdt in dat een jongere en zo nodig zijn familie worden overtuigd aan de behandeling mee te doen. De therapie zelf kan kort zijn (cognitieve-gedragstherapie). Juist bij veelvuldige meervoudige problematiek is meer nodig. Hier komen methoden van meervoudige gezinstherapie in aanmerking.

Cannabis: preventie en behandeling bij jongeren. H. Rigter, Erasmus Medisch Centrum. Uitgave Trimbos-instituut, 2006. Te bestellen via www.trimbos.nl/producten, bestelnummer AF0663, prijs 18,-.
---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11