Greenpeace blokkeert import soja uit Amazone

Stichting Greenpeace Nederland

Soyagigant Cargill moet stoppen met handel in oerbosverwoestende soja

Met 65 actievoerders blokkeert Greenpeace sinds vanmorgen het lossen van oerbosverwoestende soja uit de Amazone door sojagigant Cargill. De actievoerders hebben de zuigers en loopbanden van het bedrijf in de Amsterdamse haven buiten werking gesteld. De soja van het schip Flecha kan nu niet worden gelost. Ook gaan de actievoerders de enorme silo's beschilderen met de boodschap: Forest Crime. Greenpeace protesteert hiermee tegen de Amerikaanse multinational die soja verwerkt afkomstig van plantages waarvoor grootschalig Amazone regenwoud is vernietigd. Nederland is 's werelds grootste importeur van Braziliaanse soja, hoofdzakelijk voor ons veevoer. Greenpeace wil dat Cargill, wereldleider op het gebied van handel in Braziliaanse soja, geen oerbosverwoestende soja afneemt uit de Amazone.

De afgelopen drie jaar is meer dan 7 miljoen hectare Amazonewoud kaalgekapt om plaats te maken voor sojaplantages. Dit is een gebied twee keer zo groot als Nederland. Recent wetenschappelijk onderzoek voorspelt dat in dit tempo in 2050 zeker 40 procent van de Amazone weggevaagd zal zijn (1). Met alle gevolgen van dien voor de mensen en dieren die afhankelijk zijn van de Amazone als leefgebied. Veel van deze ontbossing is illegaal. Volgens de Braziliaanse wet moet 80 procent van het bos in de Amazone blijven staan, maar deze wet wordt met voeten getreden. Cargill doet zaken met plantages die zijn aangelegd door het bruut onteigenen van de lokale boeren. Mensen worden bedreigd, huizen worden platgebrand en protesten worden met geweld in de kiem gesmoord. De oprukkende sojateelt is de grootste bedreiging van het Amazoneregenwoud.

Nederland is de grootste importeur van Braziliaanse soja ter wereld (2). Een aanzienlijk deel komt binnen in de haven van Amsterdam bij de productiefaciliteit van Cargill. De multinational verbouwt, distribueert en handelt in soja en verwerkt het tot veevoer en voedingsproducten. In de Amazone speelt Cargill een belangrijke rol bij de ontbossing. Het bedrijf heeft zonder vergunning een haven aangelegd in Santarém, middenin de Amazone. Daaromheen zijn veel illegale soja-plantages ontstaan. De Flecha komt rechtstreeks van de illegaal gebouwde haven in Santarém met meer dan 50.000 ton soja uit de Amazone.

Cargill neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor de problemen die de grootschalige productie van soja in de Amazone met zich meebrengt: Greenpeace heeft er vorige week opnieuw op aangedrongen geen soja uit de Amazone af te nemen, zodat dit tropische regenwoud niet verder wordt verwoest. Zonder resultaat. 'Cargill bagatelliseert de problemen in de Amazone', zegt campagneleider bossen Hilde Stroot, 'willens en wetens kiest de sojagigant voor verdere verwoesting van dit unieke regenwoud, alleen om onze veestapel in Europa te voorzien van goedkope soja.'

Greenpeace vraagt ook aan de klanten van Cargill, de veevoer- en voedingsindustrie, te kiezen voor oerbosvrije soja. 'Als bijvoorbeeld Albert Heijn en Unilever deze soja niet willen, heeft Cargill geen keus', aldus Stroot. 'Welke consument wil bij elke hap vlees die hij neemt, ook een stukje Amazone weg eten?'

Greenpeace voert een wereldwijde campagne voor het behoud van de oerbossen. Nederlanders worden opgeroepen hun zorgen aan de minister kenbaar te maken via www.greenpeace.nl/redhetoerbosnu.

Voor meer informatie of beeldmateriaal:
Maartje van Boekel, persvoorlichter Greenpeace Nederland, 06-21296904 Hilde Stroot, campagneleider bossen Greenpeace Nederland: 06-25031007 Zie ook: www.greenpeace.nl/redhetoerbosnu

(1) Nature, 23 maart 2006
(2) De soja van dit schip komt uit de Braziliaanse staten Rondonia, Pará en Mato Grosso die bijna geheel in de Amazone liggen. In 2005 werd 787.000 ton soja geexporteerd vanuit Santarém: 52% ging naar Nederland, 31% naar Groot-Britannie, 6,5% naar Spanje en 6% naar Frankrijk.

http://www.greenpeace.nl