Date : 14 April 2006
Sender Name: Belgian Immunology Society/ WIV-Pasteur
Dag van de Immunologie 2006 in Belgie
Mensen zijn zich maar weinig bewust van de belangrijke rol die de immune afweer speelt in ons dagelijkse leven. AIDS, griep, allergieën, reuma en kanker zijn slechts enkele voorbeelden van ziekten waarbij het immuunsysteem een cruciale en soms nefaste rol speelt. Anderzijds kan de mens het immuun systeem gebruiken om belangrijke infectieziektes te voorkomen. Deze preventieve behandeling, de zogenaamde vaccinatie, is één van de grootste verwezenlijkingen van de geneeskunde. Ze berust op het opwekken van een specifiek immuunantwoord waardoor een immunologisch geheugen tegen de ziekteverwekker ontstaat. Efficiënte vaccinatiestrategieën hebben de pokken uitgeroeid en ervoor gezorgd dat ziekten zoals polio, mazelen, bof, rodehond, difterie en tetanus voor mensen in Europa geen bedreiging meer vormen en dat ziekten zoals varkenspest, mond- en klauwzeer en hondsdolheid bij onze huisdieren onder controle zijn.
Ondanks het feit dat de immunologie een essentiële rol speelt in verschillende wetenschappelijke disciplines binnen de biologie, geneeskunde en diergeneeskunde wordt haar belang toch nog dikwijls onderschat. Daarom lanceerden de Europese immunologen in 2005 voor het eerst een "Dag van de Immunologie" die tot doel had de immunologie beter kenbaar te maken.
De eerste "Dag van de Immunologie" vond plaats op 29 april 2005 en had als centraal thema de aangeboren immunodeficiëntie, een erfelijk bepaald slecht functioneren van het immuunsysteem. Kinderen met deze aandoening zijn heel gevoelig voor infecties met bacteriën, virussen en schimmels. Naast aangeboren immunodeficiënties kan een slecht functioneren van het immuun systeem soms ook het gevolg zijn van een infektie, zoals die met het HIV-virus. Het onderzoek naar de behandeling van aangeboren immunodeficiënties kan dus ook leiden tot therapieën van AIDS. In Europa leven er 1,5 miljoen mensen met een aangeboren immunodeficiëntie. Tot voor kort kon minder dan 20 % van deze patiënten overleven, omdat de kennis en/of de technieken ontbraken om deze ziekten vlot te diagnosticeren en omdat er geen aangepaste behandelingen bestonden. Dankzij de nauwe samenwerking tussen immunologen en in samenwerking met genetici en microbiologen, zijn er de laatste jaren talrijke nieuwe gendefecten ontdekt die aanleiding geven tot een immunodeficiëntie. Tegenwoordig kunnen verschillende immunodeficiënties - aangeboren of verworven - behandeld worden. Lange termijneffecten kunnen bekomen worden door o.a. beenmergtransplantatie waarbij cellen van gezonde donoren geïmplanteerd worden. Ook stamcelimplantatie in het beenmerg wordt toegepast om het immuunsysteem van de patiënt te herstellen. Kinderen, die vroeger een levensverwachting hadden van hooguit 10 jaar, kunnen nu in 60 tot 70 % van de gevallen blijvend genezen worden. Continue verbeteringen in het opsporen van genetische defecten als de onderliggende oorzaak van immunodeficiënties, zal in de toekomst het onderzoek naar een efficiëntere behandeling van complexe immunodeficiënties, zoals ook AIDS, nog versnellen. In meer dan 30 Europese landen werden in 2005 allerhande activiteiten rond dit thema ingericht.
In 2006 zal de "Dag van de Immunologie" vooral de nadruk leggen op het onderwijs en kontakt proberen te leggen met studenten van alle leeftijden. Vogelgriep, vaccinatie en gezondheid zijn belangrijke thema's voor kinderen en adolescenten doorheen heel Europa. In een gemeenschappelijke actie wil de Europese Federatie van Immunologische Verenigingen (EFIS) een partnerschap aanmoedigen tussen immunologen en scholen. Hiervoor heeft ze een speciale website aangemaakt die kan
gebruikt worden door scholen en waarop studenten hun ideeën over immunologie en immunologische gerelateerde onderwerpen kunnen insturen (http://www.dayofimmunology.org/initiative/index_html ). Het is de bedoeling het thema 'immunologie' in het onderwijs te introduceren en studenten een betere kennis in dit domein bij te brengen. Inzendingen moeten dan ook gebeuren door één of meerdere leerkrachten en hun studenten samen met één of meerdere immunologen (eventueel instellingen). Ze moeten ingestuurd worden t.a.v. "Dr. Sabine Englich, Day of Immunology Competition c/o Max Planck Institute für Infektionsbiologie, Schumannstraße 21/22 Campus Charity Mitte, D 10117 Berlin" (englich@mpiib-berlin.mpg.de). Aan de beste en meest originele inzending zal een prijs van 1.500 euro toegekend worden samen met een uitnodiging voor het EFIS congres te Parijs, het Europees Congres voor Immunologie dat doorgaat van 6 tot 9 september 2006. Andere prijzen zijn abonnementen op immunologisch georiënteerde tijdschriften. In België worden deze initiatieven ondersteund door de tweetalige Belgian Immunological Society. Via haar website (http://www.bims.be) kan je in contact komen met talrijke Belgische immunologen.
Oberdan Leo, Voorzitter van de Belgian Immunological Society (BIS).
Meer info is te bekomen bij:
Kris Huygen
(khuygen@pasteur.be)
Secretaris Belgian Immunological Society (BIS).
Eric Cox
(Eric.Cox@Ugent.be)
BIS-Board
URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)
Translations: (None)