Ingezonden persbericht


Persbericht, 18 april 2006 2006/13

ZEELUI GEZOCHT!

Kinderevenement tijdens meivakantie in Zuiderzeemuseum

Nederland kent vele beroemde zeelieden. Je hebt vast wel eens gehoord van Michiel de Ruijter, Jan Maartensz Tromp of Abel Tasman. Deze en andere Hollanders bedwongen vroeger menige woelige zee en oceaan. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat er bij jou ook zeemansbloed door je aderen stroomt. Of dat echt zo is kun je in de meivakantie testen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Met een monsterboekje op zak ontdek je of het jou ook lukt de zeilen te hijsen, zeemansliederen te zingen of zelfs in 'het wand' naar boven te klimmen. Voor elke goed vervulde opdracht krijg je een aantekening in je eigen monsterboekje. Als je alle opdrachten hebt volbracht, krijg je tenslotte een handtekening van de Zuiderzeekapitein en een 'borrel' om met je ouders op je zeemanscarrière te proosten.

In het Zuiderzeemuseum kun je beleven hoe de Nederlanders vroeger met, op en van het water leefden. In het levendige openluchtmuseum kom je dan ook van alles te weten over het zeemansleven van toen. Er liggen vele mooie schepen, van houten vissersboten tot een heuse reddingsboot. Je kunt er zien hoe zeilen gemaakt en getaand (behandeld) worden of hoe het roken van vis in z'n werk gaat.

Zeelui gezocht
Van 29 april t/m 7 mei kun je in het museum testen of jij voor het vak van zeeman of -vrouw in de wieg bent gelegd, door mee te doen aan het familieprogramma 'Zeelui gezocht'. Bij aankomst krijg je een zogenaamd monsterboekje. Het monsterboekje is een soort paspoort voor zeevarenden waarin belangrijke gegevens over werkervaring en opleidingen vermeld staan. Jouw monsterboekje staat vol met opdrachten, die je door het hele museum leiden. Onderweg kom je door te speuren, te kijken en luisteren heel veel te weten over het zeemansleven van vroeger. Over de schepen, de gevaren van de zee, het leggen van knopen en het maken van zeilen. Je kunt ook zelf testen of je wel sterk en handig genoeg bent voor een carrière op zee, door een stuk in 'het wand' te klimmen, met lading te sjouwen en te sjorren aan touwen. Maar je bent natuurlijk pas echt een goede zeeman of -vrouw als je ook goed kunt zingen. Daarom kun je meedoen aan een korte cursus zeemansliederen zingen.

Nog veel meer te doen
Je kunt het programma zo uitgebreid maken als je wilt. Zo kun je een eigen klompenbootje maken, een (spring)touw draaien of jezelf verkleden als Volendammer of Marker vissersman of -vrouw. De ultieme zeemanservaring is natuurlijk het ruime sop kiezen. Samen met je ouders kun je dan ook aan boord gaan van een historisch vissersschip om een rondje over het IJsselmeer, de vroegere Zuiderzee, te maken.

Informatie en openingstijden
Begin april is het Zuiderzeemuseum officieel 'niet stoffig' verklaard daar poetsdiva's Marja en Liny van het RTL4-programma 'Hoe schoon is jouw huis'. Het gehele museum is tot en met 29 oktober van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het volwassenentarief bedraagt dit seizoen ¤ 11,50 en voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar beetaal je ¤ 9,00. Naast alle speciale evenementen zijn dde visroker, de kuiper, de stoker, smid en de huisvrouw uit 1930 dagelijks hard aan het werk en maken de bewoners van de Urker Bult graag een praatje. Voor meer actuele informatie kunt u een kijkje nemen op de website www.zuiderzeemuseum.nl of tijdens kantooruren bellen met 0228 - 35 11 11.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht