Ingezonden persbericht
het Nederland-Australiejaar in de geboorteplaats van Abel Tasman 28-29 april
Abel Tasman Kabinet, Lutjegast
Zie ook:
Bijlage: achtergrondinformatie pers - Abel Tasman kabinet
NEDERLAND-AUSTRALIEJAAR 2006:
LUTJEGAST (Gr) GOOIT DE DEUREN OPEN
In de gemeente Grootegast is het centrale thema in het Nederland-Australiëjaar 2006: "Culturen ontmoeten elkaar". Als onderdeel van het jaarprogramma prepareert het dorp Lutjegast zich rond zaterdag 29 april op een groots weekend met historische en internationale accenten.
In de Nederlands Hervormde kerk gaat op zaterdagmiddag 29 april vanaf 13.30 een tentoonstelling van start over het 17e eeuwse Westerkwartier, de geboortestreek van de bekende zeevaarder Abel Tasman. Het plaatselijke Abel Tasman cafe pakt uit met een muziekweekend. Voor de jeugd is er de "Australische doedag": 's middags laten kinderen gemaakte VOC-scheepjes te water en is er kindertheater.
In de nabijgelegen galerie 't Gebint, onderdeel van de uit de 17e eeuw daterende Fleremaheerd, start op 29 april vanaf 13.30 uur een expositie over kunst van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals.
RTV Noord verzorgt 29 april het wekelijkse zaterdagochtendprogramma vanuit het Abel Tasman cafe.
---
Tentoonstelling
"de Gouden Eeuw in het Westerkwartier:
op zoek naar de roots van Abel Tasman"
Periode: 29 april - 30 oktober 2006.
Plaats: Nederlands-Hervormde kerk in Lutjegast (Gr).
Vaste openingstijden: do t/m za, 13.30-16.30 uur.
Groepen, extra openingsuren en activiteiten: zie http://www.abeltasman.org.
De tentoonstelling is bedacht, opgezet en uitgevoerd door een werkgroep onder auspiciën van het Abel Tasman Kabinet in Lutjegast in het kader van het Nederland-Australiëjaar 2006. Op de tentoonstelling kunnen bezoekers kennismaken met de geschiedenis van de streek waar de beroemde ontdekkingsreiziger Abel Janszoon Tasman (1603-1659) werd geboren: het dorp Lutjegast in het Groninger Westerkwartier.
Het Nederland-Australiëjaar 2006
In 1606 strandde het Nederlandse VOC-schip 'Duyfken' op de westkust van Australië. Het eerste contact tussen Nederland en Australië was gelegd en is in 2006 reden voor een bijzonder activiteitenjaar vanwege de 400-jarige betrekkingen tussen beide landen. De hoofdthema's in 2006 zijn: de VOC, emigratie, 2e wereldoorlog en hedendaagse contacten. 'Down under' wordt Tasman gezien als een belangrijk historisch figuur binnen de moderne geschiedenis van Australië en Nieuw-Zeeland. Australiërs op bezoek in Nederland willen dan ook vaak meer over zijn herkomst weten. Dit leidt tot interessante contacten met (afstammelingen van) emigranten. Minstens zo boeiend is de kennismaking met de Aboriginals en hun cultuur, waar in Noord-Nederland steeds meer aandacht voor is.
Abel Tasman
De ontdekkingsreiziger is met zijn sterke en zwakke kanten een menselijk symbool voor de eeuwenlange verbintenis van Nederland met de zee. Als leider van de VOC-expeditie uit 1642-1643 geldt Tasman als de eerste westerling die nieuw land ontdekte ten zuiden van Australië, en als zodanig is zijn naam blijvend verbonden aan Tasmanië en Nieuw-Zeeland. Hij bezocht in dienst van de VOC alle landen van de Aziatische kust, tot aan Japan toe. Tasman's reizen rond het Australisch continent zijn uitgebreid beschreven, maar over zijn jonge jaren is maar weinig bekend. De tentoonstelling licht een tipje van de (s)luier op.
Inhoud tentoonstelling
Aan de hand van thema's en personen schetst de tentoonstelling een beeld van de streek in de tijd dat Tasman en velen van zijn tijdgenoten wegtrokken om een nieuw bestaan op te bouwen in de Oost. Ook een Lutjegaster dominee belandde in Batavia. Welke plaats nam de plaatselijke kerk in? Hoe leefde een "heer van stand"? Een "gewone vrouw"? En welke rol speelde een Spaanse veldheer hier in de Tachtigjarige Oorlog? Wat weten we van de schoolmeesters, de kinderen, de bevolking, de politiek, volkskunst, de taal, het landschap, de zee?
Locatie Nederlands-Hervormde kerk
In de sfeervolle NH-kerk in Lutjegast (1877) dateren enkele onderdelen uit de kerk die hier stond in Tasman's tijd. Bijzonder is het familiegraf van Bernard Johan van Prott die in 1676 de Rikkerdaborg in Lutjegast liet bouwen. Van Prott is bekend als verdediger van de vesting Bourtange en zijn hulp bij de verdediging van de stad Groningen tijdens het beleg door de bisschop van Munster in 1672.
Abel Tasman ontdekkingspad
Een mooie aanvulling op de tentoonstelling is het door Staatsbosbeheer aangelegde Abel Tasman ontdekkingspad. Via wegwijzers en informatiepanelen voert de route door het mooie coulisselandschap van Tasman's geboortegrond. Voor natuurliefhebbers een eldorado. Door de variatie in de route en allerlei speelse verbindingen (bijzondere bruggetjes, pontje) ook aantrekkelijk voor jongelui.