Date : 28 April 2006
Sender Name: Agence Fédérale de Contrôle Nucléaire
Tsjernobyl : het FANC maakt de balans op van bepaalde gevolgen op de gezonheid (28 april 2006)
Op 21 april heeft het FANC, in samenwerking met het SCK.CEN, een wetenschappelijk seminarie georganiseerd om duidelijkheid te scheppen omtrent bepaalde omstreden kwesties die gerezen zijn naar aanleiding van de evaluatie van de gezondheidsgevolgen van het ongeval te Tsjernobyl. De beste internationale specialisten terzake hebben de stand van zaken opgemaakt van de huidige wetenschappelijke kennis over risico's van blootstelling aan ioniserende straling op genetisch gebied en voor het embryo.
De wetenschappers die door het FANC op dit seminarie werden samengebracht - en dan vooral de specialisten uit Wit-Rusland die vaak moeilijkheden ondervinden om gehoord te worden - zijn hier de waarnemingen die in de meest getroffen gebieden van Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland gedaan werden, in alle onafhankelijkheid komen voorstellen. Ze hebben het gehad over de kwestie of de bestralingen en radioactieve besmettingen die door het ongeval veroorzaakt werden al dan niet verantwoordelijk waren voor het verhoogde aantal aangeboren afwijkingen bij de blootgestelde bevolking, of dit nog steeds zijn. Zij hebben ook gedebatteerd over het feit of de blootstelling aan ioniserende straling van de voortplantingscellen van de ouders al dan niet tot erfelijke gevolgen bij de volgende generatie(s) heeft geleid. Zij hebben tenslotte de stand van zaken gegeven met betrekking tot de ontwikkelingen in het radiobiologische onderzoek in het bijzonder over de effecten van straling op het genoom en het embryo.
De nieuwe gegevens die uit Wit-Rusland afkomstig zijn, werpen een nieuw licht op de kwestie van de aangeboren afwijkingen bij de blootgestelde bevolking. Er werd inderdaad lange tijd van uit gegaan dat het aantal van deze aangeboren afwijkingen in de sterk besmette gebieden niet hoger lag dan in de andere. Nu blijkt echter duidelijk dat er een uitgesproken piek is geweest van aangeboren afwijkingen in de meest besmette gebieden.
Wat de erfelijke gevolgen betreft, blijkt nu eveneens dat er stralingsgeïnduceerde mutaties zijn in het genoom van de kinderen waarvan de ouders in Wit-Rusland en in Oekraïne aan ioniserende straling werden blootgesteld. De eventuele gevolgen die deze mutaties voor de gezondheid van deze kinderen zouden kunnen hebben, zijn evenwel nog slecht gekend.
In verband met de laatste ontwikkelingen op het gebied van het radiobiologische onderzoek, is één van de markante zaken dat, in tegenstelling tot wat men dacht, de bestraling van zeer jonge embryo's (van slechts één of enkele dagen oud) tot aangeboren afwijkingen kan leiden en vooral dan bij individuen die al een zekere genetische voorbestemdheid hebben. Over het geheel genomen zijn de resultaten van dit onderzoek getuige van de ongelooflijke complexiteit van de genetische mechanismen die zich in onze cellen afspelen.
Het FANC heeft uit dit seminarie twee wezenlijke conclusies getrokken: de eerste is dat er - in tegenstelling tot de huidige tendens - verder onderzoek in die gebieden moet worden gedaan en dat men zich moet hoeden voor het uiten van een voorbarig oordeel over de mogelijke gevolgen van het ongeval te Tsjernobyl. De tweede is dat men zeer voorzichtig moet blijven omgaan met het blootstellen van embryo's en van de voortplantingscellen bij mogelijke ouders in alle situaties (medische, professionele of milieugebonden) waarin de bevolking of de werknemers een verhoogd risico op blootstelling aan ioniserende straling lopen, rechtstreeks of via inname van besmette voedingsmiddelen, en men deze blootstelling tegelijkertijd zo veel mogelijk moet beperken.
De resultaten van het seminarie kan u op de website van het FANC vinden.
Het FANC is het Belgisch overheidsorgaan dat als opdracht heeft de bevolking, de werknemers en het leefmilieu te beschermen tegen de gevaren van ioniserende straling.
Contactpunt voor de pers:
Federaal Agentschap voor nucleaire contrôle
Ravensteinstraat 36
B-1000 Brussel
Tel 32 2 289 21 11
Fax 32 2 289 21 12
GP-Presse@fanc.fgov.be
URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)