April 2006

'Stadse genoegens' wijst de weg in historische steden Saksen Nederlandstalige brochure over geschiedenis, cultuur en culinair Om de rijke geschiedenis en tradities van Saksen nader te belichten is de Nederlandstalige brochure `Stadse Genoegens' verschenen. Hierin worden wetenswaardigheden en reistips gegeven over de vele historische steden die de deelstaat rijk is. Natuurlijk Dresden (viert 800-jarig jubileum) en Leipzig (deze zomer WK-voetbalstad), maar ook juweeltjes als Bautzen, Freiberg, Görlitz, Meissen, Pirna en vele andere. Afbeelding Elke plaats draagt een bepaald predikaat. Zo is Dresden (Florence aan de Elbe) de stad van de levensvreugde, Radebeul de wijnstad, Bautzen de stad met de vele torens, Görlitz de gedeelde stad (zij werd na WOII gedeeld met Polen), Freiberg de zilverstad, Leipzig de stad van de vrijheid (hier begon de `Wende') en Torgau de stad van de reformatie.

Bekende 'Saksen'
Ook worden vele bekende `Saksen' nader voorgesteld. Bijvoorbeeld keurvorst August de Sterke en zijn vele relaties (met 365 nakomelingen), waarom componist Richard Wagner een `gezocht-persoon' werd, hoe autopionier August Horch de basis legde voor Audi en wat Karl May inspireerde bij het schrijven van zijn boeken over Old Shatterhand en Winnetou.

Bijzondere lekkernijen
Tevens worden kenmerkende streeklekkernijen beschreven. Een greep uit de culinaire aanraders: Bautzen mosterd, `Quarkkeulchen' (aardappelschotel) uit Pirna, `Meissner Fummel' (gebak), `Leipziger Lerche' (marsepeintaartjes), `Freiberger Eierschecke' (kaascake) of `Priesterdunkel' (bier) uit Zwickau.

Thema's
Op pagina 32 t/m 41 worden diverse reisthema's uitgediept, waarover in Saksen meer dan gemiddeld is te beleven. De thema's zijn: bier (de Saksen zijn de grootste bierdrinkers van Duitsland), kastelen, kerstmis, componisten (Bach, Schumann, Wagner), vakmanschap (porselein, horloges), de reformatie, renaissance, adel (de Saksische vorsten behoorden tot de meest invloedrijke van Duitsland), stoom en wielen (auto's en motoren).

Kosteloos verkrijgbaar
De nieuwe brochure en/of andere toeristische informatie is aan te vragen door een briefje te sturen aan: Saksen Informatie, Postbus 276, 1740 AG Schagen of vanuit de Nederlandse website over reizen en vakantie: http://www.saksen.info/