LET OP EMBARGO: op dit bericht rust een embargo tot 28 april om 0.01 uur i. v. m. publicatie resultaten EuroNCAP
Crashtests bevorderen verkeersveiligheid
Den Haag, 27 april 2006
Crashtests van auto's dragen sterk bij aan grotere verkeersveiligheid. Uit de jongste serie crashtests van Euro-NCAP blijkt dat inzittenden goed worden beschermd, maar toch blijven andere verkeersdeelnemers te veel gevaar lopen. Voetgangersveiligheid en compatibiliteit van voertuigen moet beter geregeld worden, concludeert de ANWB op grond van de resultaten.
Zowel de zeer grote SUV Nissan Pathfinder als de midi-MPV Fiat Idea krijgen met de huidige EuroNCAP-testmethodes allebei 4 sterren, maar er zijn toch grote verschillen. De Nissan is bijna 1000 kg zwaarder en zit vlak tegen de 5e ster aan, de Fiat zit onderin de 4-sterren-klasse.
Beide modellen kunnen wel vergeleken worden op voetgangersveiligheid en die is bij beide teleurstellend. De Nissan verdient nog wel twee van de mogelijke vier sterren met de behoorlijk meegevende motorkap, maar de hoge voorkant is erg weinig meegevend. De voorkant van de Fiat Idea is nog agressiever voor voetgangers en ook de motorkap biedt nauwelijks opvang, zodat deze auto op dit onderdeel slechts één ster scoort.
Hoe zinvol het publiceren door de ANWB over crashtests van auto's is bleek onlangs opnieuw. Zowel met de crashtests in EuroNCAP-verband als met de enkelvoudige en car-to-car-crashtests in samenwerking met zijn Europese zusterclubs informeert de ANWB zijn leden over gevaarlijke producten en toont welke modellen veilig zijn. Dit stimuleert de auto-industrie met steeds betere auto's op de markt te komen. De zojuist gepubliceerde Nederlandse verkeersongevalcijfers 2005 tonen aan welke goede resultaten de auto-industrie daarmee bereikt heeft. Vooral het aantal doden onder inzittenden van auto's is de laatste jaren sterk teruggelopen.
De afname van het aantal verkeersslachtoffers zet op bijna alle gebieden door. Dat geldt echter niet binnen de 30-km zones in woonwijken en voor de groep van kwetsbare verkeersdeelnemers als voetgangers en fietsers, die vooral binnen de bebouwde kom gevaar lopen. De ANWB verwacht dat de verdere ontwikkeling van de voetgangersvriendelijkheid van auto's - sinds kort wettelijk verplicht voor nieuwe typen - juist hier zijn bijdrage zal kunnen leveren om het aantal slachtoffers van ongevallen verder terug te dringen. Meer informatie is op anwb.nl te vinden.
Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)
Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB