Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie
20 april 2006
Oratie prof.mr. Jaime Saleh
Oud-Gouverneur Nederlandse Antillen: 'Investeer in gezamenlijkheid binnen het Koninkrijk'
De staatkundige toekomst van de Nederlandse Antillen staat momenteel ter discussie. Eén van de pleitbezorgers van een voortzetting van de koninkrijksbanden is prof.mr. Jaime Saleh. De voormalig Gouverneur van de Nederlandse Antillen is sinds juli 2005 als bijzonder hoogleraar Constitutioneel Koninkrijksrecht verbonden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht. Op 28 april 2006 houdt hij zijn oratie onder der titel '50 jaar Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden: In verscheidenheid verbonden of tot elkaar veroordeeld?'.
Herbezinning
50 jaar Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden vraagt om een herbezinning. Op 26 november 2005 ondertekenden de regeringsvertegenwoordigers van Nederland en van de Nederlandse Antillen een document, waarin zij de intentie uitspraken voor een gezamenlijke toekomst binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ook beloofden zij daarin zich in te zetten voor het proces van staatkundige veranderingen van de Nederlandse Antillen. Over allerlei voorwaarden voor de uitvoering van de staatskundige hervormingen, zoals een schuldsanering voor de eilanden, zijn de onderhandelingen momenteel gaande.
Positief gestemd
Voortzetting van de koninkrijksbanden kent zowel vóór- als tegenstanders. Eén van de voorstanders is Jaime Saleh, van 1990 tot 2002 Gouverneur van de Nederlandse Antillen en thans Minister van Staat. Sinds juli 2005 is hij bovendien bijzonder hoogleraar 'Constitutioneel Koninkrijksrecht' aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie. Hoewel Saleh vol vertrouwen is in de positieve grondslagen van het Koninkrijksverband, vindt hij dat de discussie over de staatkundige hervormingen van de Nederlandse Antillen niet alleen moet gaan over louter juridische constructies.
Kanttekeningen
In een nieuw Koninkrijkstijdperk moet het belang van een vergelijkbaar levensniveau van de bevolking van de koninkrijkslanden voorop staan. Dat geldt voor onderwijs, volksgezondheid en veiligheid, maar ook voor de verdere ontwikkeling van de gezamenlijke beginselen van een behoorlijk bestuur van het Koninkrijk. Een betere, concrete invulling van de Koninkrijksrelaties moet duidelijk maken 'dat de landen en de bevolking van het Koninkrijk niet door een historisch toeval tot elkaar zijn veroordeeld, maar juist in vrijheid, verscheidenheid en solidariteit met elkaar zijn verbonden'.
In het kader van de nieuwe staatkundige herstructurering van de Nederlandse Antillen is het dan ook zaak om te zoeken naar nieuwe manieren om de banden tussen Nederland en de Antillen te versterken, niet alleen op bestuurlijk niveau, maar ook tussen de burgers. Een nieuw cultuurbeleid moet de samenlevingen van Nederland en de Antillen dichter bij elkaar brengen. Saleh: 'Er moet de komende jaren veel meer worden geïnvesteerd in het verbeteren van de onderlinge berichtgeving, het wegnemen van wantrouwen en het bevorderen van wederzijds begrip. Anders zullen de verhoudingen door irritaties en spanningen onder druk blijven staan. En dat is geen goede basis voor de toekomst van de bevolkingen van het Koninkrijk.'
Meer informatie
Vrijdag 28 april om 15.30 uur, Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Oratie: '50 jaar Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden: In verscheidenheid verbonden of tot elkaar veroordeeld?'
Prof.mr. Jaime Saleh, Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie
De volledige tekst van de oratie is onder embargo te verkrijgen via voorlichter Erzsó Alföldy (030) 253 7497,
Universiteit Utrecht