Unicef



Verkiezingen in Peru: kinderen dwingen politici beloftes af 28 april 2006, Lima, Peru - De verkiezingsstrijd in Peru is voor even geluwd. De eerste ronde heeft nog geen winnaar opgeleverd, dus een tweede ronde is noodzakelijk. Maar iedereen in het land heeft het nog steeds over de campagne Vota por la Niñez (Stem voor Kinderen). Deze campagne is opgezet door twintig bevlogen jongeren. Hun doel is duidelijk: kinderrechten moeten hoog op de agenda staan van álle presidentskandidaten en álle Peruaanse kiezers.

Foto: La Republica Kinderen en hun problemen worden vaak genegeerd tijdens verkiezingscampagnes. Daar valt weinig eer en stemmen mee te halen. Maar dankzij de uitgebreide media-aandacht heeft 'Stem voor Kinderen' de toekomst van alle Peruaanse kinderen op de politieke kaart gezet.

Recht op kinderrechten
"De verkiezingen waren hét moment om de problemen van jongeren onder de aandacht te brengen", vertelt de zeventienjarige Gustavo Romero Velarde. Samen met een aantal leeftijdgenoten wist hij zijn initiatief tot een nationale gebeurtenis te maken.

Gustavo vertelt gedreven over zijn motivatie: "We vinden dat de regering, maar ook de Peruaanse samenleving als geheel te weinig aandacht geeft aan kinderrechten." Hij somt op: "Bescherming tegen kindermishandeling, toegang tot goed onderwijs, arbeidsrecht, en goede voeding. 'Stem voor Kinderen' vindt dat alle kinderen daar recht op hebben."

Het lukte Gustavo om een forum te organiseren met de zes belangrijkste presidentskandidaten. Tijdens de, op tv uitgezonden, discussie met de politici legde Gustavo zijn eisen op tafel. Hij was behoorlijk gespannen, maar "ik vond het ook heel bijzonder dat ik daar kon spreken namens duizenden leeftijdgenoten."

Foto: La Republica Twee doelen Het doel van Gustavo's campagne was dat de Peruaanse kiezers straks hun stem geven aan de kandidaat die het meest 'kindvriendelijke' programma heeft. "Maar ook", vult hij aan, "dat alle mensen meer gaan nadenken over de omstandigheden waar kinderen in moeten leven."

Beide doelen zijn gehaald. Alle presidentskandidaten ondertekenden een verklaring waarin zij beloofden om kinderrechten meer aandacht te geven als zij daadwerkelijk worden verkozen. En ook bij de bevolking is het besef gegroeid dat kinderrechten belangrijk zijn.

Gustavo: "Laatst werd ik herkend bij de bus en iedereen kwam naar me toe. 'Ik stem voor jullie initiatief. Het is de enige manier om ons land te verbeteren!' riepen de mensen. Ik heb echt het gevoel dat we met 'Stem voor Kinderen' de kiezers hebben bereikt. En de kandidaten hebben publiekelijk beloofd zich voor onze toekomst in te zetten."

Lachend vertelt hij: "Sommige kandidaten vroegen of goed onderwijs, bescherming tegen kindermishandeling en betere voeding onze enige eisen waren. Ja, op dit moment wel. Het is de basis voor een goede toekomst van kinderen." En als een echte onderhandelaar voegt hij eraan toe. "Als dat bereikt is, kunnen we meer eisen gaan stellen."