Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Apeldoorn, 28 april 2006
Baby geboren bij zeldzame bonobo's!
Apeldoorn - Na een zwangerschap van negen maanden is bonobo Liboso, op woensdagmiddag 26 april 2006 voor het oog van bezoekers, bevallen van een gezonde baby. Het is haar eerste kind en het is de vijfde baby in de Apenheulse bonobogroep, die nu tien dieren telt. Het was een zware bevalling. Gelukkig lijkt alles nu goed te zijn met moeder en kind. De dierverzorgers hebben ook al kunnen zien welk geslacht de baby heeft: Liboso heeft een dochtertje gekregen. Over een naam wordt nog nagedacht.
Beide zijn gewoon voor bezoekers te zien. Alleen als je geluk hebt, vang je een glimp op van de baby. De moeder schermt haar kleine nog veilig af tegen nieuwsgierige groepsgenoten en bezoekers. De andere leden van de groep, waaronder twee speelse kleuters, stelen als vanouds de show op hun eiland of in het bonobo-binnenverblijf.
Zeldzame mensapen
Bonobo's zijn zeldzame mensapen, die slechts in enkele dierentuinen ter wereld worden gehouden. In Nederland zijn ze alleen in Apenheul te zien. Door de vele mogelijkheden die dit park biedt aan de - op sociaal gebied veeleisende - bonobo's, is dit al weer de vijfde baby bij deze apensoort, die pas sinds 1998 in Apenheul verblijft. Moeder draagt haar baby continu bij zich en gaat er heel liefdevol mee om.
Bonobo's worden ook wel 'dwergchimpansees' genoemd. Dit is een misleidende naam omdat bonobo's nauwelijks kleiner dan de 'gewone' chimpansees zijn. Wel is de bonobo minder fors, hebben ze langere benen, een rondere schedel en andere beharing.
Make love not war
In het wild, in hartje Congo, leven bonobo's in grote sociale gemeenschappen, tot wel 200 dieren. Binnen zo'n gemeenschap trekken de dieren met elkaar op in kleinere groepjes, ongeveer ter grootte van de groep in Apenheul. Bonobo's zijn de 'buitenbeentjes' onder de mensapen. Het is bijvoorbeeld de enige mensaapsoort waarbij de vrouwen de baas zijn. Ook de belangrijke plaats die sex in het dagelijkse bonoboleven inneemt is uniek. In plaats van 'het recht van de sterkste' houden bonobo's er een 'make love not war' tactiek op na. Zo hoeven de vrouwen de mannen niet met fysiek geweld de baas te blijven.
Kinshasa
Er komen maar weinig bonobo's in dierentuinen voor. De groep in Apenheul is dan ook erg belangrijk voor het Europese en Amerikaanse fokprogramma voor deze sterk met uitsterven bedreigde mensapen. De groep in Apenheul telt nu, met de kleine erbij, tien dieren. Een deel van de dieren is in 1998 uit Kinshasa naar Apeldoorn gekomen. De dieren zijn en blijven eigendom van de Congolese regering. Apenheul heeft ze te leen gekregen, ten behoeve van het fokprogramma. Met het Apenheulfonds voor Natuurbehoud - het APCT - steunt het Apeldoornse park projecten in verschillende tropenlanden waar apen voorkomen; ondermeer ook in Congo.
---- einde bericht ---
Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u bellen met Anouk Ballot of Bert Smit, tel: 055 - 3575700
Opvraagbaar: 1 foto van de bonobobaby. Dit is tot nu toe de enige bruikbare foto die er van deze baby gemaakt is.
Deze foto is vrij van rechten, mits gebruikt ter illustratie van bijgaand persbericht over de geboorte van de bonobobaby in Apenheul in 2006.
Bij gebruik is vermelding verplicht van: Foto Apenheul - Jan Vermeer.
Voor alle overige toepassingen zijn aparte afspraken met Stichting Apenheul nodig.