Knb

http://www.baksteen.nl

P E R S B E R I C H T

Velp, 28 april 2006

E M B A R G O tot vrijdag 28 april 16.00 uur

Winaars 54e Nationale Metsel- en Voegwedstrijd

Mike Oude Breuil uit Tubbergen, leerling van het Pius X College uit Almelo, is de landelijk winnaar van de 54e Nationale Metselwedstrijd van de Nederlandse baksteenindustrie. Op vrijdagmiddag 28 april ontving hij uit handen van de heer Lenferink, Burgemeester van Leiden, de Zilveren Troffel. De heer Van Egerschot, voorzitter Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) reikte de Zilveren Voegspijker uit aan Richard Bosch uit Nijverdal, leerling-voeger bij het NSPV te Nieuwleusen en werkzaam bij Voegersbedrijf Jans Wildvank. De heer Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland, maakte van de prijsuitreiking gebruik om het belang van goed VMBO-bouwonderwijs te benadrukken.

In de finale van de Metselwedstrijd eindigden als tweede en derde respectievelijk Pieter Theeuwes uit Veldhoven, leerling van het Sondervick College in Veldhoven, en Jeroen Pool uit Coevorden, leerling van SG de Nieuwe Veste te Coevorden. De winnaars komen uit een groep van elf VMBO-leerlingen Bouwkunde die eerder tijdens regionale voorronden in Heerhugowaard, Tilburg, Coevorden en Leeuwarden uit een grotere groep werden geselecteerd.

Winnaar Voegwedstrijd
Tweede in de finale van de Landelijke Voegwedstrijd werd Ricardo Kretschmer uit Winterswijk, terwijl Elvis van Erd uit Wageningen derde werd. Zij zijn beide leerling-voeger aan de Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSPV) in Boxtel en Nieuwleusen, de enige praktijkopleiding voegen die Nederland rijk is.

RK Begraafplaats Zijlpoort
De 54e finale vond plaats in de gemeente Leiden. Het kampioenschap om het zilveren gereedschap onderscheidt zich van andere wedstrijden doordat de finalisten een werkstuk maken dat blijft staan. Dit keer was dit een deel van de aankleding van de RK Begraafplaats Zijlpoort in Leiden. De metsel- maar ook straatbakstenen werden ter beschikking gesteld door baksteenfabrikant Korevaar BV in Tiel.

Stimuleren vakmanschap
De Nationale Metsel- en Voegwedstrijd is een initiatief van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB). Doel is het promoten van het metsel- en voegvak en het bevorderen van de instroom naar dit vakonderwijs. De 54e finale werd georganiseerd in nauwe samenwerking met het VMBO-College Visser t Hooft, Fundeon en de regionale samenwerkingsverbanden.
Naast het initiëren van de wedstrijden ondersteunt de georganiseerde baksteenindustrie via KNB ook op andere manieren het metselonderwijs. Zo organiseert KNB jaarlijks een Metsellerarendag, verzorgt het stenensponsering voor het metselonderwijs en ontwikkelt het nieuwe leermiddelen.


Noot voor de redactie/