Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Toespraak bij de opening van de Comfort Class Proefstal

Toespraak van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dr. C.P. Veerman, bij de opening van de Comfort Class Proefstal op 26 april 2006 in Raalte

Dames en heren,

Mijn complimenten voor deze stal der stallen. Iedereen die eraan mee heeft gewerkt, verdient een pluim voor de moed die nodig is om dergelijke vernieuwingen door te voeren. En dat geldt nog sterker voor de mensen die het initiatief hebben genomen: in dit geval LTO en de Dierenbescherming. Deze stal is een kroon op uw samenwerking.

Deze stal, dames en heren, is verder niet alleen fijn voor het varken, maar in feite voor de hele sector. Want dit soort innovaties is van levensbelang voor de intensieve veehouderij in Nederland en alle bedrijven die daar weer aan gelieerd zijn. LNV heeft het concept daarom ook van harte ondersteund, niet alleen financieel, maar ook door te helpen om knopen door te hakken als het even stuk zat.

Dat komt, omdat mij er bijzonder veel aan gelegen is om innovatie in de intensieve veehouderij zo veel mogelijk te steunen. Want daarmee is veel te winnen, of misschien beter: te behouden. Namelijk de sterke positie van de sector. Er is sinds jaar en dag veel vakmanschap in de Nederlands intensieve veehouderij. Maar toch, zonder grote aanpassingen zijn de vooruitzichten ongunstig. De internationale concurrentie blijft toenemen. Daar hebben we last van, en daar zullen we last van blijven houden.

Een andere blijvende dreiging gaat uit van dierziekten. Helaas hebben we nu weer te maken met uitbraak van de Klassieke Varkenspest in Duitsland. Gelukkig hebben we in Nederland nog geen besmetting kunnen constateren, maar we voelen de gevolgen al wel. Zo vroegen medewerkers van mijn departement zich bijvoorbeeld af of het wel verantwoord was dat ik hier vandaag ben. Mijn komst zou immers mensen naar deze proefstal trekken, ook varkenshouders, en dat zou een risico betekenen.

Ik vond echter toch dat ik hier moest zijn. Juist om te laten zien dat het niet alleen kommer en kwel is in de landbouw en de intensieve veehouderij en om te laten zien dat er ook kansen zijn.

Want die zijn er, ook voor de varkenssector. In Noordwest-Europa is er een blijvende vraag naar vers, gezond, lekker én verantwoord geproduceerd vlees. Van die producten, waar prijs alleen niet de doorslaggevende succesfactor is. En daar liggen nou juist de kansen voor de sector. De sector moet dan ook naar de markt en naar vragen uit de samenleving luisteren om zijn toekomst veilig te stellen. Om dat te kunnen doen, zijn baanbrekende innovaties nodig en moeten we kunnen blijven putten uit het neusje van de zalm op het gebied van vakmanschap, kennis en moderne technologie.

Dierenwelzijn is en blijft daarbij een factor van grote betekenis. Ook binnen de EU. U kent mijn streven - in ieder geval binnen Europa en als het kan nog breder - naar level playing field. Het heeft geen zin om onze varkenshouders te verplichten om hun dieren als prinsesjes te behandelen als we vervolgens karbonaadjes invoeren uit landen waar men het veel minder nauw neemt met het welzijn van dieren. Goed overleg tussen landen en met het bedrijfsleven is daarom essentieel. Ik wil ontwikkelingen op het gebied van dierenwelzijn in nauwe samenwerking met bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties binnen Europa op de agenda zetten. De Europese Commissie heeft verder al aangegeven in haar actieplan dierenwelzijn ook bij de WTO aan te zullen kaarten.

Daarnaast zal ik initiatieven uit de markt om een markt voor welzijnsvriendelijke producten aan te boren, met verve ondersteunen. Het Comfort class project is een voorbeeld van een dergelijk initiatief. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mijn wens en steun om op termijn te stoppen met castratie van biggen.

Terug naar deze stal. Het is belangrijk dat we nu alles op alles zetten om dit idee en de ervaringen die u hier op doet, breed uit te venten. En dan doel ik op de landbouw, want die kan het goede voorbeeld volgen, maar ik doel ook op de markt. Laat mensen maar eens zien dat de agrarische sector dierenwelzijn verbetert. En dat je daarbij niet altijd een stap terug hoeft te doen. Dat wetenschap en technologie - of zo u wilt vooruitgang - een belangrijke bijdrage leveren. Dat is goed voor de verbinding van de sector met de samenleving. De open dagen en andere publiciteit rond deze stal spelen daar al goed op in.

Want, dames en heren, de olievlekwerking van dit initiatief is essentieel. Het is ook belangrijk om de wereld te laten zien dat dit soort initiatieven vaak alleen een succes wordt als partijen met ogenschijnlijk verschillende belangen in goede harmonie samenwerken. Ik roep daarom alle betrokkenen op om over uw verschillen heen te stappen en samen dit mooie voorbeeld van innovatie te promoten.